Registracija Prijava preko FB
Opšta bolnica Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
25.07.2020, 07:40

Sve više zaraženih koronavirusom, a sve manje mesta u bolnici

č: | fb:

Trenutno je posebna pažnja usmerena na Valjevo i Vrnjačku Banju gde imamo povećanje broja obolelih, izjavio je juče na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Šta to konkretno znači, pokušali smo da saznamo od članova valjevskog Štaba za vanredne situacije. Rečeno nam je da se u Valjevu svakodenvno povećava broj zaraženih, kao i broj hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija ili su sumnjivi na koronavirus, a sve je manje mesta u Opštpj bolnici Valjevo.

 

Na Infektivnom odeljenju, na oba sprata Pulmologije i na Odeljenju neurologije, gde je 142 kreveta opredeljeno za kovid bolesnike, trenutno je 108 hospitalizovanih pacijenata. Kod većine nije potvrđen COVID-19, zbog toga što rezultati PCR testa kasne više od nedelju dana, ali njihova klinička slika i simptomi ukazuju na to da su zaraženi koronavirusom.

 

Kako nam je rečeno u Opštoj bolnici, skoro sva kiseonična mesta na Pulmologiji su zauzeta, a ima ih 60, dok je na odeljenju trenutno 58 pacijenata. Pored ograničenog prostora za terapiju kiseonikom, problem u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi je i nedovoljan broj zdravstvenih radnika, pre svega lekara.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u četvrtak 23. jula u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju pregledano je 225 osoba sa respiratornim infekcijama, dok je u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice pregledano 67 sumnjivih i verovatnih slučajeva, a njih šestoro je primljeno na bolničko lečenje.

 

Zbog sve većeg broja pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, najverovatnije će i Odeljenje gastroenterologije biti pretvoreno u kovid odeljenje, rečeno nam je u Opštoj bolnici. Takođe nam je rečeno, ukoliko se ovakav trend zaražavanja u Valjevu produži, postoji realna mogućnost da Opšta bolnica u Valjevu bude pretvorena u kovid bolnicu.

 

Dodatni problem ili opterećenje za Opštu bolnicu, u kojoj se zbrinjavaju i pacijenti koji nisu oboleli od korone, je i to što se pacijenti iz Šapca upućuju u Valjevo, s obzirom na to da je cela šabačka pretvorena u kovid bolnicu.

 

Direktor Opšte bolnice dr Zoran Đurić potvrdio je da je žena u osmom mesecu trudnoće, sa kliničkom slikom infekcije koronavirusom, prebačena u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

 

Kolubarskim.rs je potvrđeno da će predstavnici Ministarstva zdravlja u nedelju posetiti Opštu bolnicu u Valjevo sa ciljem da pomognu valjevskom zdravstvu u borbi protiv pandemije.

Aktuelno

 (foto: )
Oglas Pre 8 sati 2 minuta

Poziv za prikupljanje ponuda

Nameštaj "Ikonić" d.o.o. Valjevo, Ćatin put bb, objavljuje poziv za prikupljanje ponuda za nabavku nove opreme za preradu drveta - automata za ravno blajanje.

Izložba slika Boemi Marije Đokić (foto: www.mionica.rs)
U parku u Mionici Pre 3 sati 52 minuta

Otvorena izložba slika Marije Đokić "Boemi"

U Gradskom parku u Mionici otvorena je izložba slika "Boemi" autorke Marije Đokić, Mioničanke, nastavnice likovne kulture i umetnice. "Svet Marije Đokić neguje modernu misao, prikaz realnog i...  · 1 komentar