Registracija Prijava preko FB
Opšta bolnica Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
25.07.2020, 07:40

Sve više zaraženih koronavirusom, a sve manje mesta u bolnici

č: | fb:

Trenutno je posebna pažnja usmerena na Valjevo i Vrnjačku Banju gde imamo povećanje broja obolelih, izjavio je juče na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Šta to konkretno znači, pokušali smo da saznamo od članova valjevskog Štaba za vanredne situacije. Rečeno nam je da se u Valjevu svakodenvno povećava broj zaraženih, kao i broj hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija ili su sumnjivi na koronavirus, a sve je manje mesta u Opštpj bolnici Valjevo.

 

Na Infektivnom odeljenju, na oba sprata Pulmologije i na Odeljenju neurologije, gde je 142 kreveta opredeljeno za kovid bolesnike, trenutno je 108 hospitalizovanih pacijenata. Kod većine nije potvrđen COVID-19, zbog toga što rezultati PCR testa kasne više od nedelju dana, ali njihova klinička slika i simptomi ukazuju na to da su zaraženi koronavirusom.

 

Kako nam je rečeno u Opštoj bolnici, skoro sva kiseonična mesta na Pulmologiji su zauzeta, a ima ih 60, dok je na odeljenju trenutno 58 pacijenata. Pored ograničenog prostora za terapiju kiseonikom, problem u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi je i nedovoljan broj zdravstvenih radnika, pre svega lekara.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u četvrtak 23. jula u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju pregledano je 225 osoba sa respiratornim infekcijama, dok je u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice pregledano 67 sumnjivih i verovatnih slučajeva, a njih šestoro je primljeno na bolničko lečenje.

 

Zbog sve većeg broja pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, najverovatnije će i Odeljenje gastroenterologije biti pretvoreno u kovid odeljenje, rečeno nam je u Opštoj bolnici. Takođe nam je rečeno, ukoliko se ovakav trend zaražavanja u Valjevu produži, postoji realna mogućnost da Opšta bolnica u Valjevu bude pretvorena u kovid bolnicu.

 

Dodatni problem ili opterećenje za Opštu bolnicu, u kojoj se zbrinjavaju i pacijenti koji nisu oboleli od korone, je i to što se pacijenti iz Šapca upućuju u Valjevo, s obzirom na to da je cela šabačka pretvorena u kovid bolnicu.

 

Direktor Opšte bolnice dr Zoran Đurić potvrdio je da je žena u osmom mesecu trudnoće, sa kliničkom slikom infekcije koronavirusom, prebačena u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

 

Kolubarskim.rs je potvrđeno da će predstavnici Ministarstva zdravlja u nedelju posetiti Opštu bolnicu u Valjevo sa ciljem da pomognu valjevskom zdravstvu u borbi protiv pandemije.

Aktuelno

Mejina česma (avgust 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Teodora Aćimović Pre 3 sati 20 minuta

Mejina česma 2020. godine

Mladi istraživači su pre tri godine sredili Mejinu česmu i ostavili je Gradu na čuvanje i negovanje, a Valjevcima mesto uz Gradac za uživanje. Dva puta su uređivali taj prostor, jer Grad za Mejinu...  · 1 komentar

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 6 sati 47 minuta

U Valjevu još tri osobe pozitivne

U Valjevu su još tri osobe zaražene koronavirusom, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje. U Opštoj bolnici u Valjevu trenutno su na lečenju 73 pacijenta iz Kolubarskog okruga, a pre ti...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Ko je zaista lud, ako je pametno "Pravi se lud!"?

Ako i sto puta ponovljena laž postaje istina (Gebels), nepotrebno je pitati kako stoji sa stalno ponavljanim koje ne mora biti laž. Ali ni očigledna istina nego nečija izjava, koja se iz raznih...