Urgentni centar Opšte bolnice (foto: Đorđe Đoković)
Urgentni centar Opšte bolnice (foto: Đorđe Đoković)
25.07.2020, 07:40

Sve više zaraženih koronavirusom, a sve manje mesta u bolnici

č: | fb:

Trenutno je posebna pažnja usmerena na Valjevo i Vrnjačku Banju gde imamo povećanje broja obolelih, izjavio je juče na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Šta to konkretno znači, pokušali smo da saznamo od članova valjevskog Štaba za vanredne situacije. Rečeno nam je da se u Valjevu svakodenvno povećava broj zaraženih, kao i broj hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija ili su sumnjivi na koronavirus, a sve je manje mesta u Opštpj bolnici Valjevo.

 

Na Infektivnom odeljenju, na oba sprata Pulmologije i na Odeljenju neurologije, gde je 142 kreveta opredeljeno za kovid bolesnike, trenutno je 108 hospitalizovanih pacijenata. Kod većine nije potvrđen COVID-19, zbog toga što rezultati PCR testa kasne više od nedelju dana, ali njihova klinička slika i simptomi ukazuju na to da su zaraženi koronavirusom.

 

Kako nam je rečeno u Opštoj bolnici, skoro sva kiseonična mesta na Pulmologiji su zauzeta, a ima ih 60, dok je na odeljenju trenutno 58 pacijenata. Pored ograničenog prostora za terapiju kiseonikom, problem u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi je i nedovoljan broj zdravstvenih radnika, pre svega lekara.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u četvrtak 23. jula u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju pregledano je 225 osoba sa respiratornim infekcijama, dok je u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice pregledano 67 sumnjivih i verovatnih slučajeva, a njih šestoro je primljeno na bolničko lečenje.

 

Zbog sve većeg broja pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, najverovatnije će i Odeljenje gastroenterologije biti pretvoreno u kovid odeljenje, rečeno nam je u Opštoj bolnici. Takođe nam je rečeno, ukoliko se ovakav trend zaražavanja u Valjevu produži, postoji realna mogućnost da Opšta bolnica u Valjevu bude pretvorena u kovid bolnicu.

 

Dodatni problem ili opterećenje za Opštu bolnicu, u kojoj se zbrinjavaju i pacijenti koji nisu oboleli od korone, je i to što se pacijenti iz Šapca upućuju u Valjevo, s obzirom na to da je cela šabačka pretvorena u kovid bolnicu.

 

Direktor Opšte bolnice dr Zoran Đurić potvrdio je da je žena u osmom mesecu trudnoće, sa kliničkom slikom infekcije koronavirusom, prebačena u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

 

Kolubarskim.rs je potvrđeno da će predstavnici Ministarstva zdravlja u nedelju posetiti Opštu bolnicu u Valjevo sa ciljem da pomognu valjevskom zdravstvu u borbi protiv pandemije.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 sati 44 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 14 sati 45 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara