Registracija Prijava preko FB
 (foto: skrinšot)
(foto: skrinšot)
29.07.2020, 06:48

Civilno društvo i mediji traže od nadležnih razlog za sumnjičenje

č: | fb:

Organizacije civilnog društva i mediji koji su se našli na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca, kao i više od sto drugih, koji su ih podržali, zatražili su od nadležnih da predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o njima od poslovnih banaka.

 

Povodom dopisa bankama da Upravi za sprečavanje pranja novca dostave podatke o novčanim transakcijama 57 organizacija, medija i pojedinaca, na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, više od 140 organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca konstatovalo je u zajedničkom saopštenju da je reč o drastičnom napadu na slobode udruživanja i informisanja.

 

"Član Zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma. Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, filmskom produkcijom, razvojem demokratije, vladavine prava i dobročinstva nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg  urušavanja vladavine prava u Srbiji", navedeno je u saopštenju, koje su objavile Građanske inicijative.

 

"Zloupotreba zakonskih mehanizama i institucija radi nezakonitog pritiska na medije i organizacije civilnog društva predstavlja drastičan napad na slobodu udruživanja i slobodu informisanja. Vlast u Srbiji već godinama je suočena sa ozbiljnim kritikama i međunarodnih i domaćih organizacija u vezi sa ugrožavanjem ove dve važne slobode. Ovakav napad na organizacije koje se zalažu za izgradnju Srbije kao pravne države, poštovanje zakona i istinsku borbu protiv korupcije dodatni je argument da su ove vrednosti ozbiljno ugrožene u Srbiji", navedeno je u saopštenju, uz poruku da organizacije, mediji i građani neće odustati od borbe za slobodnu i demokratsku državu, bez obzira na pretnje i pritiske. Ovakvi i slični potezi vlasti, kako je naglašeno, samo dodatno motivišu u građanskoj odbrani sopstvene države.

 

Mediji i organizacije civilnog društva najavili su i da će preduzeti sve odgovarajuće pravne radnje protiv umešanih u tu zloupotrebu, uključujući i krivični progon odgovornih, ali pre svega će insistirati na potpunim i jasnim odgovorima kako je do ovoga moglo da dođe.

 

"Podsećamo javnost da su organizacije i mediji  sa spiska izložene različitim vrstama redovne državne kontrole, uključujući i inspekcijski nadzor i rigorozne provere finansijskog poslovanja kako od  poreske uprave i Narodne banke Srbije, tako i od sopstvenih donatora. Svaka zakonita provera rada organizacija je dobrodošla i uvek ćemo je podržati. Sa druge strane, žestoko ćemo se suprotstaviti zloupotrebi institucija i procedura, jer to jeste naša misija – borba za demokratsku i pravno uređenju državu", navedeno je u saopštenju.

Aktuelno

Požar na deponiji (foto: Kolubarske.rs)
Izbio nakon podneva 31.07.2021

Požar na deponiji u Valjevu

Danas oko 12.30 časova na gradskoj deponiji na periferiji Valjeva izbio je požar koji je stavljen pod kontrolu i radi se na zatrpavanju zemljom zahvaćenog područja. Još uvek nisu poznati uzroci...  · 2 komentara

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 31.07.2021

Ipak se kreće!

Protesti protiv "Rio Tinta" tamo gde dotični namerava da radi svoje, a na tuđu štetu, opravdani su i razumljivi. Baš kao i ovi najnoviji, zbog nesreća čiji su akteri hiroviti, a "neodgovorni", uz...  · 2 komentara

Selo (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije 30.07.2021

Od sijalice do fenjera

"EKIPE SU NA TERENU" - čarobna reč koja uspori život u našem mestu, ugasi mobilne telefone i pretvori sela u Etno Sela . I to ne iz želje, niti po turističkoj ponudi, nego po tome što oživeše...  · 25 komentara