Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
07.08.2020, 12:31

Na Divčibarama "nikada više gostiju, a svega ostaloga nikada manje"

č: | fb:

Na Divčibarama boravi oko 10.000 gostiju, što je četiri puta više nego prethodnih godina. Turistički radnici kažu da su vikendice, a ima ih oko 2000, sve popunjene, kao i apartmani, dok je gostiju manje u hotelima. Dodaju da su na ceni vikendice i apartmani zbog toga što se većina gostiju opredeljuje za individualni, a manje za kolektivni smeštaj.

 

Cene apartmana na Divčibarama se kreću od 25 do 45 evra dnevno, dok za vikendicu, zavisno od opremljenosti i lokacije, treba izdvojiti od 50 do 70 evra.

 

Veliki broj turista opredelio se ovog leta za Divčibare ponajviše zbog toga što usled pandemije koronavirusa ne mogu da putuju van granica Srbije, pre svega na more, te su se odlučili da leto i godišnji odmor provedu na planini. Mnogi od njih po prvi put. Lela i Bojan iz Novog Sada, kažu da nikada ranije nisu bili na Divčibarama, niti na bilo kojoj planini jer su leti uvek u Grčkoj.

 

Kažu da su oduševljeni prirodnim lepotama, klimom, tišinom, čistim vazduhom bez maski, zelenilom, dobrim stazama za šetnju, panoramskom vožnjom..., ali su razočarani koliko su Divčibare "zapuštene i infrastrukturno neuređene". Najviše im smeta to što su od pet dana, koliko su na Divčibarama, tri večeri bili bez vode, a dva dana nekoliko časova bez struje. "Ulice su prašnjave i prljave, kontejneri i kante za smeće su prepune, uz ulice svuda korov. Ima mnogo neasfaltiranih prašnjavih ulica prepunih rupa i to u centru Divčibara", zapazila je Lela.

Prašnjav put i prepun kontejner

Prašnjav put i prepun kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

"Ne mogu da verujem da vaša komunalna preduzeća ne mogu da operu ulice i trotoare, i da isprazne kante i kontejnere. Samo smo u petak videli prazne ulične kante, inače su svaki dan prepune", priča Lela. Dodaje da su cene na Divčibarama iste, nešto je čak i jeftinije nego u Novom Sadu, što je, kako kaže, bilo prijatno iznenađenje.

Prepune ulične korpe

Prepune ulične korpe (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vlasnici vikendica, ugostiteljskih i trgovinskih objekata kažu da "nikada više gostiju, a svega ostaloga nikada manje". Objašnjavaju da "ovako rekordnu posetu ne može da podnese užasno loša infrastruktura na Divčibarama u koju se decenijama nije ulagalo". Potvrđuju priču gostiju iz Novog Sada da su svakodnevne nestašice vode i struje, a kontejneri i ulične kante prepune smeća.

 

Na Divčibarama ima 24 kontejnera, koje JKP Vidrak prazni tri puta nedeljno, što je nedovoljno s obzirom na broj gostiju, kao i posetilaca koji dolaze na jedan dan. Prema priči ugostitelja i vlasnika hotela i apartmana toliko kontejnera je bilo i pre deset godina. Navode da bi trebalo da ima bar 35 kontejnera, koje u sezoni treba prazniti svaki dana, a ne samo utorkom, četvrtkom i subotom.

 

Takođe je nedovoljan broj i uličnih korpi za smeće, ima ih tek desetak na potezu od dečjeg igrališta kod Maljena do skretanja za odmaralište "Stevan Filipović". I te korpe su uvek prepune jer se prazne samo tri puta nedeljno.

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

Prepune ulične korpe

Prepune ulične korpe (Foto: Kolubarske.rs)

Prepune ulične korpe

Prepune ulične korpe (Foto: Kolubarske.rs)

Prepune ulične korpe

Prepune ulične korpe (Foto: Kolubarske.rs)

Prepune ulične korpe

Prepune ulične korpe (Foto: Kolubarske.rs)

Prepune ulične korpe

Prepune ulične korpe (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prepuni kontejneri

Prepuni kontejneri (Foto: Kolubarske.rs)

Takođe jedan od problema na Divčibarama, na koji nam godinama ukazuju gosti i turistički radnici, jeste nedovoljan broj parking mesta i trotoara. Na potezu od centra, pored dečjeg igrališta, do hotela Maljen nema trotoara, a tuda prolazi veliki broj gostiju naročito sa malom decom. Takođe nema dovoljno mesta za parkiranje, tako da su brojna vozila parkirana pored kolovoza.

Divčibare

Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

Do kraja septembra nova pijaca

 

Na Divčibarama je u toku izgradnja pijace. Radovi su otpočeli pre 15-ak dana, i pored toga što na gradilišnoj tabli piše da radovi počinju 12. juna, sa rokom završetka 30. septembar. Pijaca je izmeštena na padinu iznad stare ili kako objašnjavaju domaćini "eno je pijaca gore na putu". Gosti i Divčibarci pozdravljaju to što se konačno gradi nova pijaca, jer je "stara bila ispod svakog nivoa", ali zameraju to što se radi u sezoni, smatraju da je trebalo pijacu graditi u aprilu, maju i junu, a ne u julu i avgustu.

Radovi na pijaci

Radovi na pijaci (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na Divčibarama, na otvorenom, niko ne nosi masku. Svi sa kojima sam razgovarala kažu da su "pobegli od maske". Ali je obavezno stave na lice kada ulaze u market, kafiće, poštu, Dom zdravlja...,  u sve zatvorene objekte gde je obavezno nošenje maske i gde nije dozvoljen ulazak i boravak bez nje. U baštama ugostiteljskih objekata poštuje se mera "distance između stolova", u pojedinim, kako rekoše ugostitelji "koliko nam prostor dozvoljava".

Bašta

Bašta (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 1 dan 2 sati

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...