Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo iz vazduha (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2020, 07:00

Valjevo danas dobija novu vlast

č: | fb:

Skoro dva meseca od održavanja izbora Valjevo će danas dobiti novu vlast. Biće to prvi put, nakon 2000. godine kada je pobedio DOS, da će vlast u gradu na Kolubari imati jedna stranka bez koalicionih partnera.

 

Po prvi put na čelu Valjeva biće nestranačka ličnost, tridesetšestogodišnji Lazar Gojković, profesor fizičkog vaspitanja, kandidat SNS. Gojković će biti i najmlađi gradonačelnik, pre njega je to bio Dušan Mihajlović koji je imao 38 godina kada je izabran za predsednika Opštine. U novijoj istoriji na čelu Valjeva najčešće su bivali pravnici, bili su ekonomisti, lekari, političari, mašinski inženjeri..., prvi put profesor fizičkog.

 

Po prvi put u novijoj istoriji Valjeva konstitutivna i sednica novoformirane gradske Skupštine na kojoj će odbornici izabrati novog gradonačelnika, njegovog zamenika i Gradsko veće, neće biti održana u skupštinskoj sali zbog pandemije koronavirusa nego u sali Centra za kulturu. Po prvi put u Gradskom veću biće najviše ekonomista, četvoro od 11 članova.

 

Na današnjoj sednici Skupštine grada, nakon potvrđivanja mandata 51 odbornika, biće izabrani predsednik i zamenik predsednika i postavljen sekretar gradske Skupštine.​​ 

 

Za predsednik valjevskog parlamenta biće predložena Snežana Rakić, doktor ekonomskih nauka, Viktor Mićić, ekonomista je kandida za njenog zamenika, a za sekretara Branka Rosić, pravnica.

 

Najviše mandata 31 u Skupštini grada ima Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije-JS ima 16 odbornika, dva mandata pripala su listi Aleksandar Šapić - Pobeda za Valjevo, po jedan mandat Grupa građana Loklani front Va -Slobodni ljudi i Za kraljevinu Srbiju.

 

Nakon konstitutivne, biće održana i druga sednica na kojoj će odbornici tajnim glasanjem izabrati novog gradonačelnika Valjeva, njegovog zamenika i devet članova Gradskog veća, od ukupno 11, jer preostala dva mesta po funkciji dobijaju gradonačelnik i njegov zamenik.

 

Na predlog gradonačelnika Lazara Gojkovića, njegov zamenik trebalo bi da bude Nemanja Petrović, diplomirani ekonomista, a za članove Gradskog veća biće predloženi Nenad Patjarević, diplomirani ekonomista; Vladimir Mišković, menadžer i sportski trener; Vladimir Blagojević, diplomirani ekonomista i programer; dr Dušan Ružičić, spec.interne medicine, Srđan Ilić, diplomirani inženjer arhitekture; Marko Jeftić, diplomirani ekonomista; Dragana Terzić, advokat; Velimir Arsenović, penzioner i Miroljub Milovanović, poljoprivrednik.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 40 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 35 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...