Registracija Prijava preko FB
Sednica Skupštine grada u Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada u Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
19.08.2020, 08:39

Ako se po jutru dan poznaje...

č: | fb:

Nova valjevska vlast konstituisana je u polumračnoj sali Centra za kulturu, bez preterano svečane atmosfere, euforije, slavlja. Bilo je čestitki uz poruku - "puno sreće", fotografisanja sa novim funkcionerima, ali i sa bivšim i dojučerašnjim saradnicima i saborcima.

 

Izbor gradske vlasti budno je pratio, a govor gradonačelnika Lazara Gojkovića i snimao, član Glavnog odbora SNS i direktor beogradske "Laste" Vladan Sekulić, za koga valjevski naprednjaci kažu da je "zadužen za Valjevo".

Vladan Sekulić

Vladan Sekulić (Foto: Đorđe Đoković)

Ne znam ko je bio zadužen za organizovanje sednica lokalnog parlamenta, ali su, sudeći po izjavama odbornika, napravljeni neki propusti i, kako rekoše, "nije dobro da se na samom početku greši".

Dragomir Vitorović

Dragomir Vitorović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik sa liste "Aleksandar Vučić – Za našu decu", Dragomir Vitorović je rekao da je "malo iznenađen jer treba da glasa za članove Gradskog veća o kojima ništa ne zna". Reče da bi voleo da zna ko će rukovoditi našim novcem. "Gopsodo potrudite se da ubuduće ne servirate predloge na Skupštni nego da se o tome razgovara na odborničkoj grupi", poručio je Vitorović.

 

Odbornik sa liste SPS-JS Dragan Popović zamerio je to što odbornicima i građanima Valjeva nije obelodanjena biografija predsednika i zamenika Skupštine grada. Osim da je Snežana Rakić doktor ekonomije i predavač na Višoj školi, a da je njen zamenik Viktor Mićić ekonomista, drugi podaci iz njihove biografije ostali su nepoznati. I sama predsednica se saglasila da nije uredu to što njihove biografije nisu pročitane na sednici.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Popović je posumnjao u ispravnost glasanja prilikom izbora gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća. On je rekao da su odbornici morali, u skladu sa Statutom grada i Poslovnikom, da glasaju pojedinačno za svakog kandidata, a ne da zaokruže ZA ili PROTIV, opcije koje su ponuđene na glasačkom listiću.

Glasački listić

Glasački listić

 

Prema Poslovniku glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata ili zaokruživanjem imena kandidata za koga odbornik glasa. To znači da napomena na listiću za izbor gradonačelnika, zamenika i članova Gradskog veća, da se glasa zaokruživanjem reči ZA  ili PROTIV nije u skladu sa Poslovnikom, a pojedini odbornici su upravo zaokružili ZA, a ne ime kandidata.

 

Opozicija

 

Socijalisti su nakon nekoliko decenija vladavine sa koalicionim partnerima, a bili su u koaliciji i sa demokratama i sa neprednjacima, otišli u opoziciju, ne svojom voljom. Tako su odlučili naprednjaci jer ih nisu želeli za partnere naredne četiri godine, a socijalsiti su poručili da će biti opozicija vladajućoj partiji, ali da nikada neće biti opozicija građanima Valjeva.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik sa liste SPS-JS Đorđe Pavlović reče da će podržati sve ono za šta misle da je dobro za građane, a biće protiv onoga za šta misle da nije u interesu građana.

 

Poštujući politički fer-plej i imajući u vidu rezultate na izborima, socojalisti su glasali za izbor Lazara Gojkovića na mesto gradonačelnik jer je to volja građana. Ali nisu glasali, ostali su uzdržani, za izbor zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća jer, kako reče Pavlović, socijalisti u tome nisu ni učestvovali, niti su konsultovani, a osim toga nisu ni znali ko će biti kandidati za te funkcije.

 

Sudeći po tome da su prilikom izbora skupštinskih organa i izvršne vlasti bili protiv, opozicija ili kako mnogi vole da kaže prava opozicija", su Ljubomir Radović, odbornik Lokalnog fronta Va i Miroslav Tomić, odbornik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

 

Nebojša Tadić i Snežana Mijatović, odbornici Šapićevog SPAS, nisu u koaliciji sa vladajućim naprednjacima, ali s obzirom na to da su na konstitutivnoj i prvoj sednici Skupštine grada glasali za predloge, sva je prilika da će valjevska vlast uživati njihovu podršku.

 

(Ne)poštovanje zakona i mera

  

Prethodnoj vlasti zamerali smo to što su bili bahati, to što nisu poštovali zakone i propise, ponašali su se kao da su zakoni i propisi za građane, ali ne i za njih. Nadam se da nova vlast neće biti bahata i da će poštovati zakone, propise, mere. 

Mada...

 

Parkiranje na platou Centra za kulturu

Parkiranje na platou Centra za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Petnaestak automobila bilo je parkirano na platou ispred Centra za kulturu, na mestu gde je parkiranje zabranjeno. Bila su to vozila nove gradske vlasti, onih koji su došli na sednicu Skupštine grada, onih koji će nas voditi naredne četiri godine.

 

I pored mere koju je doneo i republički i gradski Štab za vanredne situacije da je nošenje maske obavezno u zatvorenom prostoru većina predstavnika nove vlasti nije nosila maske na sednici Skupštine grada.

Većina bez maske

Većina bez maske (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
Gost post dr Vera Vaš Pre 16 sati 33 minuta

Veliki jubilej Valjevske gimnazije

Sigurno je da grupa vizionara, uglednih varošana okupljenih u „Klubu dvanaestorice“ u Valjevu koje je tada brojalo oko 3500 stanovnika, nije ni slutila da će osnivanje i početak rada Gimnazijske...

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje 22.11.2020

U Valjevu 107 novozaraženih

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 22. novembra u 13 časova, u Valjevu je pozitivno još 107 osoba, a u Kolubarskom okrugu još 144. Od ostalih opština Kolubarskog okruga najviše...