Konferencija za novinare SPAS (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare SPAS (foto: Đorđe Đoković)
21.08.2020, 12:27

Valjevski naprednjaci ipak nisu sami u gradskoj vlasti, tu je SPAS

č: | fb:

Valjevski naprednjaci ipak nisu samostalno formirali gradsku vlast, nego su u koaliciji sa Srpskim patriotskim savezom (SPAS) Aleksandra Šapića, koja je dogovorena dva dana pre održavanja konstitutivne sednice Skupštine grada, obelodanio je danas na konferenciji za novinare Nebojša Tadić, odbornik liste "Aleksandar Šapić-Pobeda za Valjevo".

 

O tome da je SPAS deo vladajuće većine u Valjevu, javnost nisu obavestili naprednjaci u danu konstituisanja gradske vlasti, nego su to prećutali predstavljajući da će SNS , ovaj put, vlast formirati samostalno, bez koalicije. To je prećutao i odbrnik SPAS-a Nebojša Tadić koji se, nakon tokonstituisanja Skupštine grada, obratio odbornicima. Zbog čega to nije saopštio za skupštinskom govornicom, Tadić kratko odgovara: "možda sam napravio jedan previd".

 

Valjevska Skupština konstituisana je u utorak, 18. avgusta, ima 51 odbornika, najviše mandata 31 pripalo je SNS, što je komotna većina, a istog dana izabrano je i gradsko rukovodstvo: gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

 

O tome da su naprednjaci u koalciji sa Šapićem javnost nisu obavestili novoizabrani gradonačelnik Lazar Gojković, koji u svom obraćanju odbornicima ni slovo nije rekao o koaliciji, niti je o tome govorila novoizabrana predsednica Skupštine grada prof. dr Snežana Rakić.

 

Prve spekulacije o tome da će Valjevom vladati koalicija SNS-SPAS krenule su nakon nezvaničnih priča da član Gradskog veća Moroljub Milovanović, poljoprivrednik iz Gornjeg Taora, dolazi iz Šapićevog SPAS-a. U njegovoj šturoj biografiji koju je pročitao gradonačelnik Lazar Gojković na sednici Skupštine grada, kandidujući ga za mesto člana Gradskog veća, nije pisalo iz koje partije dolazi.

 

Tek na današnjoj konferenciji za novinare, odbornik SPAS-a Nebojša Tadić je zvanično saopštio da su u koaliciji sa SNS, da im je pripalo mesto člana Gradskog veća, "zadužen za poljoprivredu", čalnstvo u dve komisije i u jednom upravnom odboru. Dodao je da tek treba da bude odlučeno u kojim komisijama i upravnom odboru će biti predstavnici SPAS-a.

Nebojša Tadić

Nebojša Tadić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kada je postignut dogovor o koaliciji sa naprednjacima, ko su bili pregovarači i da li je potpisan koalicioni sporazum, Tadić kaže da "još ništa nije potpisano, biće u narednim danima, sve je usmeno dogovoreno".

 

- Dogovor o koalciji smo postigli prošle nedelje, ne znam tačno koji dan je bio, mislim da je bio petak, subota ili nedelja, par dana pred konstitutivnu sednicu Skupštine grada. Koaliciju mi je ponudio poverenik i član Izvršnog odbora SNS gospodin Vladan Sekulić, on mi je "predložio te stranačke aktivnosti", a kasnije sam o tome razgovarao i sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem. Na osnovu dogovora sa njim i SNS nama je pripalo mesto člana Gradskog veća - navodi Tadić.

 

On naglašava da je za pregovore i za ulazak u koaliciju sa valjevskim naprednjacima "dobio odrešene ruke od svoje beogradske centrale". Objašnjava da je odlučio da bude deo gradske vlasti zbog toga što kao opozicionar ne može da utiče na bilo koju odluku, niti može da "bilo šta, kao boljitak, donese svojim glasačima ako ostane u opoziciji".

 

- Naravno i da pomognem ovom mladom čoveku, koji je isto sasvim slučajno posato gradonačelnik. On nije bez kapaciteta da nas sve afirmše - dodao je Tadić.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li su se odmah i lako dogovorili, i šta je SPAS tražio da "dobije" od funkcija, odbornik Tadić navodi da je tražio da bude zamenik gradonačelnika, ali koalicioni partner to nije prihvatio s obzirom na to da SPAS sa dva odbornička mandata u lokalnom parlamentu "nema baš toliku snagu da bi dobio mesto zamenika gradonačelnika". 

 

Odbornička grupa sa opozicijom!?

 

Odbornik SPAS- u Skupštini grada Nebojša Tadić je rekao da je SPAS još u predizbornoj kampanji najavio da će se odbornici boriti za unapređenje ugleda i statusa Valjeva u svakom smislu.

 

"Za taj posao nam je potrebno više od dva mandata, s obzirom na to da su nam za formiranje odborničke grupe potrebna tri odbornika, i ovih dana vodimo pregovore sa odbornicima koji žele sa nama da formiraju odborničku grupu koja bi se zvala "Valjevo na prvom mestu". Verujemo da ćemo vrlo brzo, a svakako pre prve sednice Skupštine grada, formirati odborničku grupu pod tim imenom", najavio je odbornik SPAS-a.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs gde je logika i kako je to moguća da odbornici SPAS-a, koji je deo vladajuće većine, formira odborničku grupu sa opozicionim partijama, Tadić objašnjava da SPAS ima nameru da formira odborničku grupu jer im to "donosi određenu komociju u nastupima na sednici Skupštine i više minuta za diskusiju" i nada se da će SPAS-u prići "neko od odbornika opozicije".

 

Ko bi to mogao biti s obzirom na to da su u opoziciji sa po jednim odbornikom Loklni front Va- Slobodni ljudi i Za kraljevinu Srbiju, dok SPS-JS ima 16 odborničkih mandata i svakako će imati svoju odborničku grupu. Tadić nije precizirao ko bi to mogao biti, rekavši zagonetno da će odbornicima SPAS-a "možda prići odbornik iz neke druge odborničke grupe, iz SNS ili SPS".

 

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara