Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
Lazar Gojković (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2020, 09:12

Gojković: Situacija sa budžetom dobra, biće para za škole

č: | fb:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučilo je lokalnim samoupravama da finansijski maksimalno podrže sve obrazovne ustanove i da finansiraju nabavku zaštitinih maski i ostalih sredstva lične zaštite za zaposlene u prosveti, kao i nabavku dezinfekcionih sredstava.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je izjavio da su, u skladu sa preporukom Ministarstva, u budžetu Valjeva obezbeđena sredstva za sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada, ali nije precizirao novčani iznos.

 

On je u utorak zajedno sa premijerkom Anom Brnabić obišao Tehničku školu i radove u Domu zdravlja, nakon čega su održali konferenciju za novinare. Na pitanje Kolubarskih.rs koliko trenutno ima novca u budžetu Valjeva i da li u gradskoj kasi ima para za finansijsku pomoć valjevskim školama za nabavku maski za zaposlene i sredstva za dezinfekciju dok traje epidemija koronavirusa, Gojković je rekao da je "situacija sa budžetom dobra", a da je za škole obezbeđeno dovoljno novca.

 

"Bio sam u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u četvrtak, razgovarali smo o svim temama, i ono što je važno jeste da su obezbeđena sredstva za 21 školu koliko ih ima na teritoriji Valjeva. Danas je stigao dopis direktorima škola da je sve obezbeđeno", rekao je Gojković.

 

Prema nezvaničnim informacijama, prethodno valjevsko rukovodstvo je ostavilo praznu kasu grada. Upravo zbog malo novca u bužetu prethodno Gradsko veće je 13. avgusta usvojilo zaključak na telefonskoj sednici, o kojoj javnost nije bila obaveštena, da se na 45 dana obustavlja finansiranje pojedinih izdataka iz budžeta, pre svega ugovorne obaveze i javne nabavke, što znači da se u narednih mesec i po dana neće zaključivati ugovori po osnovu javnih nabavki čak se i započeti poslovi obustavljaju.

 

Na pitanje koliko novca danas ima na računu Valjeva i koliko para je obezbeđeno iz budžeta za škole gradonačelnik Gojković kaže:

 

"Trenutno smo na 50,2 posto realizacije budžeta, danas je bio priliv od oko 2,5 miliona dinara, a koliko ukupno ima novca u budžetu, to ne znam, to ću Vam dostaviti", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

A da li zna zbog čega je donet zaključak o obustavi pojedinih plaćanja 45 dana i koji su planovi novog rukovodstva, Gojković kaže da odgovor o razlozima za donošenje takvog zaključka treba tražiti od onih koji su zakazali telefonsku sednicu. Gradonačelnik je najavio da će na prvoj sednici Gradskog veća taj zaključak "opozvati".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 27 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 16 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.