Ana Brnabić (foto: DjordjeDjokovic)
Ana Brnabić (foto: DjordjeDjokovic)
27.08.2020, 06:50

Brnabić tek sad otkriva: Bivše rukovodstvo moglo je i više i bolje

č: | fb:

"Prethodno gradsko rukovodstvo je moglo da radi mnogo bolje i mnogo više, mislim da je lokalna samouprava trebala da bude mnogo aktivnija i zbog toga su i nastale promene na čelu Valjeva", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete gradu na Kolubari.

 

Ona je učinak bivše vlasti ocenila iznad nule, kaže da je moglo dosta više da se uradi i obećava da će "država u narednom periodu u Valjevu biti mnogo prisutnija". Premijerka nije govorila o tome zbog čega je Vlada dozvolila da Valjevom vlada neaktivno i loše rukovodstvo četiri godine i zbog čega "određene promene" na čelu grada nisu nastale ranije, nego je državni vrh bio saučesnik u četvorogodišnje propdanju Valjeva?

 

Među malobrojnim uspesima prethodne vlasti, prema oceni Ane Brnabić, našla se privatizacija Valjevske pivare, regulacija rečnih tokova, protivgradna stanica, brana Stubo-Rovni.

 

"Imali smo jednu uspešnu privatizaciju Valjevske pivare, domaći investitor nastavlja da radi. Koliko sam ja upoznata nastavlja da investira. Ja sam bila u Valjevu četiri puta. Obišla sam bedeme koje smo završili za odbranu od poplava, to je bila dobra i važna investicija. Završili smo prvu automatsku protivgradnu stanicu, pa nismo imali problema sa gradom, dosta smo uložili u branu Stubo-Rovni, taj deo je već završen", navela je.

 

Premijerka žali zbog toga što je Valjevo propustilo šansu da reši najveći problem u gradu, a to je aerozagađenje i to smatra neuspehom prethodne vlasti.

 

"Aerozagađenje je ogroman problem. Nažalost izgubićemo još jednu grejnu sezonu zbog toga što nije urađeno mnogo i to mi je beskrajno žao. Republička Vlada je sa Valjevom u prošlosti imala mnogo razgovora. Valjevo je bilo planirano da bude jedna od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta koji radimo sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) uvođenje kotlova na biomasu što bi bilo važno za Valjevo. Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje Krušik, jer je ta fabrika jedna od najvećih zagađivača u gradu", kazala je premijerka, ali nije navela razloge zbog kojih Valjevo, ako je bilo planirano, nije prošlo u projektu uvođenja kotlova na biomasu.

 

"Republička vlada najviše ulaže u projekte onih lokalnih samouprava koje su najaktivnije, koje imaju najviše spremnih projekata i čini mi se da je to ono što je falilo Valjevu. Mislim da će se to sada sve promeniti. Ali Grad mora da definiše prioritete i da se jasno kaže šta je to što finansira Republika, šta Grad, a šta iz kredita", kazala je Brnabić.

 

Ona je saopštila da se trenitno radi na tome da se Divčibare, koje su među prioritetima nove gradske vlasti, proglase za turistički prostor. Dodala je da će, kada se to dogodi, "biti mnogo lakše da se u taj turistički centar mnogo više investira".

 

"Verujem da će svi oni projekti koje imamo u ovom trenutku, i oni koji su planirani, biti realizovani zahvaljujući novom gradskom rukovodstvu, ovoj mladoj ekipi, koja ima našu podršku, i verujem da će građani Valjeva u veoma kratkom roku videti neke pomake i razliku", zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete Valjevu.

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 8 sati 57 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 12 sati 17 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.