Ana Brnabić (foto: DjordjeDjokovic)
Ana Brnabić (foto: DjordjeDjokovic)
27.08.2020, 06:50

Brnabić tek sad otkriva: Bivše rukovodstvo moglo je i više i bolje

č: | fb:

"Prethodno gradsko rukovodstvo je moglo da radi mnogo bolje i mnogo više, mislim da je lokalna samouprava trebala da bude mnogo aktivnija i zbog toga su i nastale promene na čelu Valjeva", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete gradu na Kolubari.

 

Ona je učinak bivše vlasti ocenila iznad nule, kaže da je moglo dosta više da se uradi i obećava da će "država u narednom periodu u Valjevu biti mnogo prisutnija". Premijerka nije govorila o tome zbog čega je Vlada dozvolila da Valjevom vlada neaktivno i loše rukovodstvo četiri godine i zbog čega "određene promene" na čelu grada nisu nastale ranije, nego je državni vrh bio saučesnik u četvorogodišnje propdanju Valjeva?

 

Među malobrojnim uspesima prethodne vlasti, prema oceni Ane Brnabić, našla se privatizacija Valjevske pivare, regulacija rečnih tokova, protivgradna stanica, brana Stubo-Rovni.

 

"Imali smo jednu uspešnu privatizaciju Valjevske pivare, domaći investitor nastavlja da radi. Koliko sam ja upoznata nastavlja da investira. Ja sam bila u Valjevu četiri puta. Obišla sam bedeme koje smo završili za odbranu od poplava, to je bila dobra i važna investicija. Završili smo prvu automatsku protivgradnu stanicu, pa nismo imali problema sa gradom, dosta smo uložili u branu Stubo-Rovni, taj deo je već završen", navela je.

 

Premijerka žali zbog toga što je Valjevo propustilo šansu da reši najveći problem u gradu, a to je aerozagađenje i to smatra neuspehom prethodne vlasti.

 

"Aerozagađenje je ogroman problem. Nažalost izgubićemo još jednu grejnu sezonu zbog toga što nije urađeno mnogo i to mi je beskrajno žao. Republička Vlada je sa Valjevom u prošlosti imala mnogo razgovora. Valjevo je bilo planirano da bude jedna od prvih lokalnih samouprava u okviru projekta koji radimo sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) uvođenje kotlova na biomasu što bi bilo važno za Valjevo. Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje Krušik, jer je ta fabrika jedna od najvećih zagađivača u gradu", kazala je premijerka, ali nije navela razloge zbog kojih Valjevo, ako je bilo planirano, nije prošlo u projektu uvođenja kotlova na biomasu.

 

"Republička vlada najviše ulaže u projekte onih lokalnih samouprava koje su najaktivnije, koje imaju najviše spremnih projekata i čini mi se da je to ono što je falilo Valjevu. Mislim da će se to sada sve promeniti. Ali Grad mora da definiše prioritete i da se jasno kaže šta je to što finansira Republika, šta Grad, a šta iz kredita", kazala je Brnabić.

 

Ona je saopštila da se trenitno radi na tome da se Divčibare, koje su među prioritetima nove gradske vlasti, proglase za turistički prostor. Dodala je da će, kada se to dogodi, "biti mnogo lakše da se u taj turistički centar mnogo više investira".

 

"Verujem da će svi oni projekti koje imamo u ovom trenutku, i oni koji su planirani, biti realizovani zahvaljujući novom gradskom rukovodstvu, ovoj mladoj ekipi, koja ima našu podršku, i verujem da će građani Valjeva u veoma kratkom roku videti neke pomake i razliku", zaključila je premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete Valjevu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 19 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...