Distribucija (foto: Đorđe Đoković)
Distribucija (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2014, 15:53

Na udaru izvršitelja stare neplatiše

č: | fb:

Mediji su prethodnih dana najavljivali kako danas izvršitelji iz privatnih agencija započinju prinudnu naplatu dugova za struju, da su na udaru svi oni koji duguju i 100 dinara, te da je Valjevo među gradovima u Srbiji koji najviše duguju. Dovoljan razlog da Kolubarske.rs dodatna pojašnjenja zatraže od Zorana Nikolića, direktora Valjevske distribucije.

Zoran Nikolić

Zoran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

“Na udaru su stari dužnici, čiji bi dugovi mogli da zastare, a taj rok je po zakonu godinu dana. Otuda je ‘prvi udar’ po broju onih koje bi izvršitelji mogli da posete i najveći, a docnije će to ići u novom ritmu i manjem obimu”, kaže Nikolić. On pojašnjava kako je Distribucija sada u posve drugačijem položaju nego što je to bila ranije s obzirom na to da je formirano novo preduzeće EPS snabdevanje. Doduše, sve distribucije u Srbiji, pa i valjevska, dužne su da regulišu svoja potraživanja od potrošača za račune nastale do 30. juna 2013. godine.

“Ranije su dugovi u krajnjem slučaju naplaćivani sudskim putem, što nije bilo efikasno, a za tužbu zbog duga od 500 dinara, naprimer, sudska taksa je iznosila 3.500 dinara”, ističe Nikolić uz podsećanje da se, shodno odredbama Zakona o obligacijama, uslov za utuživanje dužnika sticao posle dva meseca od protoka roka za izmirivanje obaveza, dok je Distribucija tužbe podnosila posle deset meseci.

Branko Vićentijević i Zoran Nikolić

Branko Vićentijević i Zoran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

Nikolićeva procena je da bi na području Valjevske distribucije u ovom trenutku moglo da bude oko 2.100 starih neplatiša, koji su sada na eventualnom udaru izvršitelja. To ne znači automatski popis i plenidbu imovine jer je moguć dogovor i reprogram izmirivanja oabaveza. Da li je Valjevo „među najvećim dužnicima u Srbiji“, Nikolić nije mogao da poptvrdi jer „nema uvid u kompletne podatke“.

Shodno novom sistemu organizovanja proizvođača električne energije, prenosne mreže (EMS), snabdevača i distributera, Nikolić ne može da da ni podatak, koji je do nedavno često bio dostupan javnosti, o tome koliki su u ovom trenutku dugovi građana i privrede! Nije siguran ni u to da li je medijska kampanja popravila odziv neplatiša jer su „gužve na šalterima ED krajem meseca uobičajena stvar“.

Valjevska distribucija, pored područja Grada Valjeva, pokriva i opštine Ub, Osečina, Lajkovac, kao i deo Mioničke opštine. Drugi deo te opštine i Ljig pokriva Distribucija Lazarevac.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 1 sati 43 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara