Gradsko veće (foto: DjordjeDjokovic)
Gradsko veće (foto: DjordjeDjokovic)
08.09.2020, 07:09

Budžet Valjeva za šest meseci ispod plana

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine umesto 50 posto realizovan je 33,3 posto, dok su prihodi ostvareni sa 38,7 posto u odnosu na plan, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2020. godine, koji su razmatrali i prihvatili članovi Gradskog veća.

 

U izveštaju piše da je za šest meseci ostvaren prihod od oko 1,37 milijardi dinara, što je za 429 miliona dinara manje u odnosu na plan, dok je potrošeno 1,22 milijarde dinara.

 

Prihodi od prodaje nekretnina su, kao i prethodnih godina, izostali s obzirom na to da je od planiranih 140,8 miliona dinara ostvareno tek jedan posto, odnosno od prodaje imovine u gradski kasu se slilo tek 1,4 miliona dinara.

 

Najveći deo prihoda i primanja budžeta Valjeva ostvaren je od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit u iznosu od oko 740,1 milion dinara što čini 47,6 posto od plana.

 

Najmanje prihoda 7,5 miliona dinara ili 18,8 posto u odnosu na plan je ostvareno po osnovu naknada za zaštitu životne sredine.

 

Zbog pandemije koronavirusa i odluke da mališani koji nisu boravili u vrtiću ne plaćaju usluge Predškolske ustanove "Milica Nožica", ti prihodi su ostvareni sa 25,4 posto.

 

Značajno manje nego što je to bilo prethodnih godina, i ispod ovogodišnjeg plana, za prvih šest meseci ostvareni su prihodi od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje. U gradsku kasu se slilo oko 18,4 miliona dinara što je 36,9 posto u odnosu na plan.

 

Više novca za specijalizovane i usluge po ugovoru nego za kapitalne investicije

  

Kada je reč o rashodima, iz gradske kase za prvih šest meseci najviše novca 413 miliona dinara potrošeno je na rashode za zaposlene, dok je za usluge i robe potrošeno oko 314 miliona dinara, od toga za usluge po ugovoru 97,8 miliona, dok je za specijalizovane usluge izdvojeno 51,3 milona dinara.

 

Zanimljivo je to da je iz gradske kase za prvih šest meseci potrošeno više novca za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge nego za kapitalne investicije, koje su realizovane 14,7 posto, od planiranih 1,07 milijardi potrošeno je 157,6 miliona dinara.

 

Za prvih šest meseci na poziciji gradonačelnik potrošeno je blizu 14,7 miliona dinara, što je u odnosu na plan 41,3 posto, dok je na poziciji Skupština grada potrošeno 14,2 miliona što je 51,5 posto u odnosu na plan. Preko 50 posto od planiranih sredstava je potrošeno i na poziciji Gradsko veće.

 

U odnosu na planirana sredstva u prvih šest meseci ove godine najmanje novca je potrošeno za ulaganja u Industrijsku zonu. Potrošeno je tek 0,99 posto ili oko dva miliona dinara. Najviše novca u odnosu na plan potrošeno je za finansiranje konkursa u oblasti informisanja, od planiranih 10 miliona potrošeno je 9,6 miliona dinara.

 

U izveštaju o izvršenju budžeta Valjeva za prvih šest mesevi piše da pojedini planirani programi i projekti nisu realizovani, poput održavanja sportske infrastrukture, sprovođenje mera populacione politike u 2020, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

  

Tekuća i stalna budžetska rezerva i ove godine preko plana

 

I u prvih šest meseci ove godine nastavljena je praksa trošenja tekuće budžetske rezerve u iznosima koji premašuju planirane.

 

U članu 6. Odluke o budžetu Valjeva za 2020. godinu sredstva tekuće budžetske rezerve planirana su u iznosu od pet miliona dinara.  Međutim za prvih šest meseci je potrošeno  oko 15,1 milona dinara.

  

I za stalnu budžetsku rezervu Odlukom o budžetu za 2020. godinu planirano je pet miliona dinara, a već je u prvih šest meseci potrošeno oko 11,7 miliona dinara. Kako je naznačeno u izveštaju, najviše novca iz stalne budžetske rezerve je isplaćeno na osnovu naredbi i zaključaka Štaba za vanrednu situaciju za borbu protiv COVID-19.

 

Zanimljivo je da je iz stalne budžetske rezerve za Opštu bolnicu i Dom zdravlja u vreme pandemije koronavirusa potrošeno oko 3,5 miliona dinara, dok je Vujić televiziji i Radio Valjevu plaćeno 4,1 milion dinara za izveštavanje tokom vanrednog stanja!

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 26 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara