Lazar Gojković i Nemanja Petrović (foto: DjordjeDjokovic)
Lazar Gojković i Nemanja Petrović (foto: DjordjeDjokovic)
09.09.2020, 06:45

Nakon dve godine plate funkcionera vraćene u zakonski okvir

č: | fb:

Plate izabranih i postavljenih lica, kao i naknada za rad u organima grada Valjeva obračunavaće se u skladu sa zakonom, tako da će biti niže u odnosu na mesečna primanja bivših funkcionera koji su svoje zarade nezakonito povećali.

 

Prethodna gradska vlast je prilikom obračuna zarada primenjivala veći koeficijent od koeficijenta određenog Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana lica. Državni revizor je u svom izveštaju o reviziji završnog računa budžeta Valjeva za 2018. godinu, među brojnim nepravilnostima, naveo da su nezakonito povećane plate gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, ali gradski funkcioneri nisu mnogo marili za izveštaj državnog revizora.

 

Primenom većeg koeficijenta od onog određenog Zakonom, plata gradonačelnika Valjeva u odnosu na 2017. godinu, povećana je za 37 posto, a predsednika Skupštine grada za 33 posto. 

 

Otklanjajući te nepravilnosti, na koje je ukazao državni revizor, skupštinska Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, donela je novu Odluku o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i naknadama za rad u organima grada Valjeva, koju je prihvatilo Gradsko veće na prvoj sednici koja je održana u ponedeljak.

 

Po toj novoj Odluci, zarada bez minulog rada gradonačelnika Lazara Gojkovića je oko 111.000 dinara, dok je zarada bez minulog rada njegovog prethodnika Slobodana Gvozdenović bila blizu 144.000 dinara.

 

Smanjena su mesečna primanja i ostalih izabranih i postavljenih lica. Zarada, bez minulog rada, zamenika gradonačelnika sada iznosi oko 104.000 dinara, a bivšeg je bila 123.000 dinara, pomoćnika gradonačelnika sada je 88.000, a bila je oko 113.000 dinara.

 

Zarada, bez minulog rada, predsednika Skupštine grada sada je preko 98.000, a njegovog prethodnika bila je oko 122.000 dinara; zamenika predsednika Skupštine je preko 86.000, prethodni je primao blizu 92.000 dinara; sekretara Skupštine grada sada je 87.000, a bila je preko 93.000 dinara.

 

Zarada, bez minulog rada, člana Gradskog veća iznosi oko 80.000 dinara, prethodnog je bila oko 98.000 dinara, načelnika Gradske uprave sada je preko 104.000, a bila je oko 110.000 dinara, zamenika načelnika Gradske uprave je preko 94.000, a bila je oko 101.000 dinara.

 

I nakon ovog smanjenja plata, gradonačelnik Valjeva je sa 111.000 dinara (bez minulog rada) u vrhu po primanjima u Republici. Neto zarada (sa minulim radom) gradonačelnika Beograda je 120.000 dinara, Niša oko 113.000, Leskovca 108.000, Kraljeva i Čačka 103.000, Vranja 96.000 dinara...

 

Nema potrebe za obrazloženjem

 

Na sednici Gradskog veća, koja je održana u ponedeljak, i kojoj su nakon tri i po godine prisustvovali novinari, nije obrazložna Odluka o koeficijentima za obračun plata postavljenih lica, načelnika i zamenika Gradske uprave, koju je prihvatilo Gradsko veće, uz konstataciju gradonačelnika Lazara Gojkovića da "nema potrebe za obrazloženjem".

 

S obzirom na to da u materijalu nije dato detaljnije obrazloženje, niti je javnosti poznata nova Odluku o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i naknadama za rad u organima grada Valjeva, koju je 1. septembra donela skupštinska Komisija, novinari su nakon sednice Gradskog veća zatražili pojašnjenje od gradonačelnika Lazara Gojkovića.

 

Takođe, novinari su zatražili i informaciju o tome kolike su zarade bile bivših funkcionera, a koliko će mesečno zarađivati aktuelni nakon korekcije koeficijenata za obračun plata.

 

Gradonačelnik nije odgovorio na novinarska pitanja, rečeno nam je da će nam odgovore dostaviti PR služba, što je i učinla u utorak, a u toj informaciji za medije piše da je gradonačelnik nakon sednice Gradskog veća dao izjavu, ali očigledno samo PR službi, ne i novinarima.

 

"Kao predstavnici novog rukovodstva, najmanje što možemo da uradimo na samom početku je da krenemo od primene zakona upravo na nama samima, pa je to i razlog za umanjenje plata nama funkcionerima. A kao izabranici naroda ovu odluku donosimo sa željom da primerom pokažemo našu dobru volju, kao i solidarnost zbog teške situacije izazvane Korona virusom. I na kraju mislimo da su ovakve i buduće slične odluke Gradskog veća usko povezane sa moralom i zdravim razumom. Što se tiče činjenice da smo sednice Gradskog veća otvorili za medije prvi put, nakon nekoliko godina, kako sam i obećao u predizbornoj kampanji, znajte da će tako biti i ubuduće ukoliko se svi budemo pridržavali zakonom i moralom propisanih normi ponašanja na istima. Na ovaj način upravljaćemo po slovu zakona koje važi za sve, a kao nadgradnju svemu trudićemo se da svojim odlukama svima donesemo što veću dozu optimizma i vere u bolje sutra", izjavio je za PR službu gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Nakon sednice Gradskog veća nije odgovoreno na pitanje, niti je odgovor sadržan u informaciji PR službe, da li će novac građana Valjeva, potrošen za isplatu nezakonito povećanih zarada, biti vraćen u gradsku kasu?

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 34 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...