Registracija Prijava preko FB
Kafić (foto: Kolubarske.rs)
Kafić (foto: Kolubarske.rs)
11.09.2020, 07:11

Vanredna situacija još traje, a većina mera više ne važi ili se ne primenjuje

č: | fb:

Vanredna situacija u Valjevu je proglašna pre dva meseca, zbog preteće epidemiološke situacije, i još uvek je na snazi. Međutim, većina mera, koje je tada doneo gradski Štab za vanredne situacije, više ne važi ili se ne primenjuje.

 

Otuda je nejasno zbog čega je u Valjevu još uvek na snazi vanredna situacija, naročito zbog toga što vanredna situacija nije potrebna da bi se primenjivale mere koje je doneo Republički štab, poput obaveznog nošenja maski i držanja fizičke distance.  

 

Među merama koje su ukinute, i to skoro pre mesec dana, su otvoranje bazena u SRC Petnica i produžetak rada bašta ugostiteljskih objekata od pre sedam dana.

 

Jedna od poslednjih odluka Štaba, doneta na telefonskoj sednici, je da se dozvoljava organizovanje dve sportske manifestacije čime je praktično prestala da važi i zabrana organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

 

Početkom školske godine prestala je da važi još jedna mera, koju je doneo Štab pre dva meseca kada je proglašena vanredna situacija, da se u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odlože okupljanja.

 

Među merama koje se ne primenjuju, u obimu i načinu kako je to propisao Štab za vanredne situacije pre dva meseca, su da je zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, zatim u javnim parkovima i igralištima, kao i da je tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica.

 

Štab za vanredne situacije je pre dva meseca naložio pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava, međutim to se retko primenjuje, kao i preporuka upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi.

 

Na sednici Štaba za vanredne situacije 7. jula u prilog odluci da se uvede vanredna situacija rečeno je da je od početka pandemije koronavirusa 14. marta do 31. maja, ili za dva i po meseca, registrovano 196 osoba zaraženih koronavirusom, da bi se za samo 19 dana broj novoobolelih povećao za 120.

 

Dan pre uvođenja vanredne situacije, u Valjevu je samo u jednom danu registrovano 15 novih pozitivnih na COVID-19, tako da je bilo ukupno 316 obolelih.

 

Sudeći prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u septembru pet dana nije bilo novozaraženih i to četiri dana uzastopno, kao i izjavi epidemiologa Predraga Kona, epidemiološka situacija se stabilizovala. "Naravno ne treba da se opuštamo, ali epidemiološka situacija nije ni približna onoj od pre dva meseca", izjavio je Predag Kon.

 

Možda je u Valjevu još uvek na snazi vanredna situacija zbog toga što u vanrednoj situaciji neke odluke i plaćanja iz budžeta mogu da idu "prečicom"? 

 

Aktuelno

Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
Ujedinjeni u plemenitosti Pre 11 sati 50 minuta

Računajte na ubske male humanitarce

Na prodajnom bazaru za pomoć Lani Jovanović za svega četiri sata prikupljeno čak 388.700 dinara. Posebno raduje činjenica da su pored odraslih, doprinos i podršku ovom događaju pružili i najmlađi,...

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 14 sati 36 minuta

Još dve osobe preminule od korone u Valjevu

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve, a u Mionici još jedna osoba, U Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 55 preminulih. U Valjevu je još četvoro novozaraženih, prema...  · 1 komentar