Registracija Prijava preko FB
Obeležavanje 15. septembra (foto: Kolubarske.rs)
Obeležavanje 15. septembra (foto: Kolubarske.rs)
15.09.2020, 12:35

Sećanje na slavne pretke koji su nam slobodu podarili

č: | fb:

Polaganjem venaca i cveća u Spomen parku na Petom puku, danas je obeležen 15. septembar - Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, 75 godina pobede nad fašizmom i Dan jedinstva u znak sećanja na proboj Solunskog fronta.

 

Cveće su položili predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, boračkih organizacija, republičkog i gradskog SUBNOR-a, a u ime grada Valjeva gradonačelnik Lazar Gojković, predsednik i zamenik Skupštine grada Snežana Rakić i Viktor Mićić.

Vidosav Kovačević

Vidosav Kovačević (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević je čestitao praznik – Dan oslobođenja Valjeva uz podsećanje da Valjevo i Srbija slave 75 godina života u slobodi.

 

"Nikada u svojoj prebogatoj i burnoj istoriji ni Srbija, ni Valjevo nisu duže bili slobodni i uživali plodove slobode. Na tome treba da zahavlimo pre svega borcima Narodno oslobodilačkog rata. Beograd je jedini glavni grad u Evropi koji je oslobođen sopstvenim snagama, kao što su oslobođeni i ostali gradovi u Srbiji. Sve druge gradoveu Evropi su oslobodile jedinice Sovjetske armije i nešto manje Britanije i Ametike. Upravo na to treba da budemo ponosni i da čuvamo sećanje na naše slavne pretke koji su nam slobodu podarili", poručio je general Kovačević.

 

Dodao je da je SUBNOR Srbije od nedavno svoje programsko delovanje i sećanje postavio na tri važna stuba, tri izvorišta, tri uporišta. "Prvi su oslobodilački ratovi koje je Srbija vodila početkom 19. veka, drugi je antifašistička borba i treći stub su ratovi devedesetih, posebno hrabrost i junaštvo naroda i vojske u NATO agresiji", naveo je predsednik SUBNOR-a.

Rajko Milinković

Rajko Milinković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik valjevskog SUBNOR-a Rajko Milinković je, u cilju nezaborava, podsetio starije i upoznao mlađe sa, kako je rekao, istorijskom istinom i pređenim putem do slobode. Govorio je o borbama i pobedama rodoljuba i junaka u Drugom svetskom ratu uz podsećanje da je iz valjevskog kraja u Drugom svetskom ratu poginulo 2790 boraca, a njih 18 je proglašeno za narodne heroje, naglašavajući da je to veliki doprinos slobodarskog Valjeva borbi protiv okupatora kao što je to bilo u svim prethodnim oslobodličkim ratovima.

 

"Ako se u našoj sadašnjoj ili budućoj istoriji pojavi generacija Srba koja odluči da kleči da bi umilostivila zlo, to bi verovatno bio kraj onoga što je naš narod do sada bio. Sloboda je osvojena sa ovim palim žrtvama i neka nas humke širom naše zemlje stalno opominju na zločine koje okupator donosi jednom narodu koji brani svoju slobodu",poručio je predsednik valjevskog SUBNOR-a.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je čestitao 15. septembar, značajan datum u istoriji Srbije i Valjeva. Podsećajući na važne događaje koji su se odigrali u Prvom i Drugom svetskom ratu, a koji su odredili pravac razvoja naše zemlje, Gojković je govorio o novoustanovljenom državnom prazniku koji će se obeležavati 15. septembra.

 

"Od ove godine je ustanovljen novi državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, dan kada je probijen Solunski front. Ovaj praznik će zajedno obeležaavati Srbija i Republika Srpska ujedinjujući sve Srbe u negovanje istorije i čuvanje uspomena na sve ratove koje je naš narod vodio. Nama mladima ne preostaje ništa drugo nego da sledimo primer naših predaka u svakodnevnim životni borbama", rekao je gradonačelnik Valjeva.

 

Skup je započeo minutom ćutanja, uz prisustvo počasnog voda Vojske Srbije, a sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je parastos žrtvama.

Aktuelno

Mile Jevtić (foto: Dragan Todorović)
Trupni portret Pre 42 minuta

Zašto vajar Mile Jevtić nema izložbu

Ovaj tekst ću početi "pričom iz života". Neki dan krenem kod vajara Milomira Jevtića (1940, Valjevo), koji živi i stvara u svom muzeju na otvorenom, u Bujačiću, iza kafane "Bačije", pored gornjeg...

Rupa u Uzun Mirkovoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Tri meseca rupa u Uzun Mirkovoj ulici Pre 2 sati 39 minuta

Za dva-tri meseca "sređivanje cele raskrsnice"

U Uzun Mirkovoj ulici pre skoro tri meseca je pukla vodovodna cev. Kvar je saniran, a rupa samo zatrpana kamenjem što pravi probleme vozačima. Iz Vodovoda najavljuju da će biti zakrpljena sledeće...  · 2 komentara

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 20 sati 59 minuta

U Valjevu novozaraženih 23

U Osečini je od posledica koronavirusa preminula još jedna osoba. U Kolubarskom okrugu je novopozitivnih 47, od toga u Valjevu 23, hospitalizovano je 89 kovid pacijenta. Testirano je 172 na...