Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2020, 09:10

Manje pregleda u kovid ambulanti

č: | fb:

Nakon deset dana bez novozaraženih evidentirana je još jedna osoba obolela od koronavirusa, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevu od 16. septembra. Znatno je manje pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju.

 

Prema navodima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja dr Vanje Vučetić Vuković za razliku od špica drugog talasa, kada je bilo i po 300 pregleda, sada dnevno ima 50 do 80 pacijenata.

 

- Od toga je trećina prvih pregleda, a ostalo su kontrole. Od tih novih pacijenata većina je sa prehladama koje su svojstvene ovom dobu godine tako da slučajeva infekcije kovidom trenutno nema. Imaju simptome kao što su bol u grlu, malaksalost, temperatura do 37,5 stepeni, ali su dobrog opšteg stanja. Počela je sezona respiratornih infekcija, deca su krenula u školu, nešto više se boravi u kući, imamo i puno alergijskih reakcija, ambrozija je u punom jeku, tako da sve to treba razlikovati od virusnih infekcija. Ipak, prema indikacijama posle lekarskog pregleda prosečno se testira 30 osoba dnevno - kaže dr Vučetić Vuković.

Dr Vanja Vučetić Vuković

Dr Vanja Vučetić Vuković (Foto: Branko Petrović)

 

S obzirom na činjenicu da je sezona respiratornih infekcija, a da se uveliko govori o ukrštanju gripa i kovida, dr Vučetić naglašava da sve te infekcije liče jedna na drugu.

 

- Neophodno je da se pacijent blagovremeno javi na pregled da bi se na osnovu lekarskog pregleda, utvrđivanja opšteg stanja i laboratorijskih nalaza zaključilo o kakvoj se vrsti infekcije radi. Suština je da se pacijenti jave čim osete prve simptome. Sugrađani su sada postali mnogo revnosniji i javljaju se na vreme. I kada su u pitanju saveti za predstojeći period, upravo to je suština: da se pacijent sa simptomima izoluje i odmah javi lekaru - naglašava doktorka.

 

Radno vreme kovid ambulante u Novom naselju je od 7 do 21 čas svih sedam dana u nedelji. Dom zdravlja je obezbedio da građani na jednom mestu završe svu potrebnu dijagnostiku.

 

- Nakon opšteg lekarskog pregleda pacijent se upućuje u laboratoriju u okviru ambulante, na posebnom ulazi radi se uzorkovanje za brzi ili PCR test, dok se snimanje pluća obavlja u kontejneru pored objekta. Ovde im se propisuje terapija i zakazuju kontrole, u kovid ambulanti mogu da otvore i bolovanje, tako da je pacijent zbrinut na jednom mestu - navodi načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja dr Vanje Vučetić Vuković 

 

Svi odrasli pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija treba da dođu na pregled u KOVID ambulantu Novo naselje, a ne u Dom zdravlja ili druge ambulante. Od 1. septembra ovde u dve smene smene dežura i pedijatar, tako da roditelji decu kod kojih sumnjaju na koronu treba takođe da dovedu na pregled u Novo naselje.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 57 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 52 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...