Ljubomir Bogdanović Ćube
Ljubomir Bogdanović Ćube
28.11.2022, 10:02

Ljubomir Bogdanović Ćube (1937-2022)

č: | fb:

U Valjevu je u subotu 26. novembra 2022. godine u 85. godini života, preminuo Ljubomir Bogdanović – Ćube, čovek koji je kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag u valjevskom sportu i čovek koji je uživao veliki ugled i nepodeljene simpatije u obimnom krugu svojih prijatelja i poznanika.

 

Ljubomir Bogdanović Ćube je bio pre svega rukometaš, ali je veoma uspešno igrao i fudbal i rekreativno se bavio imalim fudbalom i basketom. Rukometnu karijeru započeo je još kao igrač velikog rukometa u prvom valjevskom prvoligašu "Radničkom". U RK "Metalac" igrao je od osnivanja – 1959. godine, pa sve do 1973. godine. Bio je jedan od stubova ekipe koja je negovala lepršavu i dopadljivu igru, dinamičan i atraktivan rukomet. U ekipi koja je bila spoj mladosti i iskustva bio je dobar strelac - igrao je levog beka – šutera, ali je njegov smisao za kombinaciju dolazio do izražaja i kod mnogobrojnih nesebičnih asistencija. Nekoliko godina bio je i kapiten ekipe u kojoj je hrabro i borbeno obavljao i odbrambene zadatke. 

 

Kao trener vodio je RK "Metalac" tri puta: od 1965 – 1971; od 1979. – 1981. i od 1987. do 1988. Vredno je radio sa mlađim selekcijama i iz njegove rukometne škole potekli su mnoga značajna imena valjevskog i srpskog rukometa. Pomenimo da je bio tvorac juniorske ekipe "Metalca" koja je 1967. godine osvojila titulu juniorskog prvaka Srbije, a iste godine i pobednika međunarodnog Dunavskog kupa u Bratislavi. Zaslužan je i za plasman ekipe "Metalca" u jedinstvenu ligu Srbije (drugi rang takmičenja) 1969. i Međurepubličku ligu Srbija – Crna Gora 1980. godine. Značajan doprinos dao je i osnivanju i radu RK "Krušik".

 

Ljubomir Bogdanović Ćube je bio porodični čovek, brižan muž i nežan otac. U fabrici "Krušik" uživao je veliki ugled kao odličan profesionalac i pedagog u svojoj  mašinskoj profesiji. Bio je veliki zaljubljenik u životinje – strastveni golubar i ljubitelj pasa, sa kojima se družio do poslednjih dana. Iako je živeo sa leve strane Kolubare, sebe je smatrao Tešnjarcem, a i ljudi iz Tešnjara su ga poštovali i voleli, kao i mnogobrojni prijatelji koje je Ćube pridobijao svojom dobrotom, neobičnom gromadnom ali dobroćudnom pojavom, duhovitošću i specifičnim šarmom.

 

Ljubomir Bogdanović Ćube biće sahranjen u ponedeljak, 28.11. u 15 časova, na Novom groblju u Valjevu, a opelo je u 14.30 časova. O terminu komemoracije, koja će biti narednih dana, javnost će biti naknadno obaveštena.

Aktuelno

Đorđe Milićević (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 26 minuta

"Može on to..."

Kažu da ima slavlja "u lokalu" zbog toga što će "naš čovek" dve sedmice biti "vede" ministra prosvete! Normalno? I jeste, ako je normalno da "naš čovek" bude važniji od naše prosvete! Čak i da...  · 13 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Odgovori na pitanja Kolubarskih.rs Pre 12 sati 44 minuta

Direktorka Krušika o "incidentima" u fabrici

Dan nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku", u kome je navedeno da direktorka nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa četiri nesreće,...  · 14 komentara

NUNS (foto: )
Saopštenje Pre 1 dan 12 sati

Nedopustivo ometanje rada novinara N1 televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osuđuje hajku na N1 televiziju koja je u režiji vlasti pojačana poslednjih nedelja, a kulminirala upadom tridesetak osoba sa ozvučenjem i transparentima u...  · 2 komentara