Kolubarske.rs * Vest
Kolubarske.rs * Vest
29.09.2014, 07:52

Sećanje na Stojadina Mirkovića

č: | fb:

Na seoskom groblju u Gornjim Leskovicama danas će, u 11.00 sati, biti održan parastos na godišnicu pogibije Stojadina Cola Mirkovića (19), vojnika JNA, koji je nastradao u kasarni Bedenik, kod Bjelovara u Hrvatskoj. Potom će u 12.00 sati, u OŠ “Miloš Marković” u Donjim Leskovicama, biti održan pomen “Sećanje na Stojadina”.

Mirković je poginuo je 29. septembra 1991. zajedno sa majorom Milanom Tepićem. Oni su branili veliko vojno skladište, a Mirković nije poslušao naređenje Tepića da se povuče sa ostalim vojnicima JNA nego je ostao sa svojim komandantom. Tepić je skladište digao u vazduh, dok ga je Mirković branio sve dok nije bio pogođen „zoljom“. Prema dostupnim podacima, sahranjen je 18. jula 1995. posle četvorogodišnjih nastojanja da ga vlasti u Hrvatskoj ekshumiraju i predaju rodbini.

Stojadin Mirković

Stojadin Mirković (Foto: www.ugradu.info)

Stojadin Mirkovich je 1990-tih bio predlagan za orden narodnog heroja, ali je, prema ranijem svedočenju valjevskog gradonačelnika Stanka Terzića, iz kabineta tadašnjeg predsednika SRJ stigao odgovor da „zakonska regulativa (tada) nije bila do kraja uređena“.

Odbornici Skupštine grada Valjeva obnovili su 5. marta 2009. predlog da se Mirković iz Donjih Leskovica predloži za orden narodnog heroja. Koliko nam je znano taj predlog nadležni ni tada nisu prihvatili, pa je Cole dobio Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Obrazloženo je, uz ostalo, kako je „predlog (za Orden narodnog heroja) svestrano razmotren pri čemu je ocenjeno da je navedeno odlikovanje (Orden za zasluge...) adekvatno delu koje je učinio“. SO Valjevo je svojevremeno Stojadinu Mirkoviću dodelila Septembarsku nagradu, koju je primila majka Anica.

Major Milan Tepić (1957, okolina Kozarske Dubice) proglašen je narodnim herojem i u Beogradu jedna ulica nosi njegovo ime, kao i „mnogo ulica širom Republike Srpske“. U Valjevu je postajala inicijativa da se deo puta za Leskovice, na izlazu iz grada na Prisadama, nazove po Stojadinu Mirkoviću.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara