Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2023, 21:27

Bogoljub Arsenijević Maki (1955-2023)

č: | fb:

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu, danas je u Opštoj bolnici Valjevo iznenada preminuo u 67-oj godini.

 

Rođen je u Valjevu 12. aprila 1955. godine, gde je završio Medicinsku školu. U knjizi Zdravka Rankovića "Ko je ko" zabeleženo je da je od detinjstva, devete godine, zarađivao radeći fizičke poslove u valjevskim selima i u preduzećima "Srbijanka" i "Voćar", docnije i u "Elindu" i Valjevkoj pivari. 

 

Godinu dana je bio čuvar u Narodnom muzeju, organizujući u toj ustanovi mnogobrojne izložbe i priredbe. Izvesno vreme držao je i sopstvenu štampariju. Glumio je u pozorištu, osnovao orkestari Pik-As, objavljivao je poeziju, stripove i karikature, radio ilustracije za Klub devete umetnosti u Ljubljani, bavio se umetničkom fotografijom, slikarstvom, vajanjem i konceptualnom umetnošću. Imao je izložbe u Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Trebinju, Tuzli. Poslednje dve decenije najviše se bavio ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

 

Bogoljub Arsenijević Maki je organizovao humanitarne koncerte, ali i protestne političke akcije u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Od početka devedesetih bio je žrtva režima Slobodana Miloševića. Hapšen je i 1992. godine jer je u valjevskom naselju Radnička kolonija podigao spomenik Miloševiću u obliku falusa. 

 

Na Petrovdan, 12. jula 1999. godine, nakon bombardovanja Valjeva kada je pogođeno nekoliko stambenih zgrada u Radničkoj koloniji, Maki je sa istomišljenicima i "kolonijašima" organizovao na Gradskom trgu u Valjevu miting protiv Miloševićeve vlasti. Tada su građani predvođeni Makijem pokušali da zauzmu zgradu Skupštine opštine Valjevo. U tim incidentima bilo je povređenih i među policajcima i među demonstrantima, a Arsenijević je 1999. pred tadašnjim Okružnim sudom bio osuđen na tri godine zatvora zbog ometanja službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti.

 

Bio je jedan od organizatora petog oktobra i među prvima koji su tog dana ušli u zgradu Narodne skupštine. Proglašen je za Valjevca ličnost 1999. godine u izboru Revije "Kolubara".

 

Bogoljub Arsenijević Maki ima šestoro dece: Violetu, Davida, Nikolaja, Ljilju, Janu i Mariju.

 

Datum, vreme i mesto sahrane Bogoljuba Arsenijevića Makija biće naknadno saopšteni.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 8 sati 52 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 16 sati 8 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara