Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2023, 21:27

Bogoljub Arsenijević Maki (1955-2023)

č: | fb:

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu, danas je u Opštoj bolnici Valjevo iznenada preminuo u 67-oj godini.

 

Rođen je u Valjevu 12. aprila 1955. godine, gde je završio Medicinsku školu. U knjizi Zdravka Rankovića "Ko je ko" zabeleženo je da je od detinjstva, devete godine, zarađivao radeći fizičke poslove u valjevskim selima i u preduzećima "Srbijanka" i "Voćar", docnije i u "Elindu" i Valjevkoj pivari. 

 

Godinu dana je bio čuvar u Narodnom muzeju, organizujući u toj ustanovi mnogobrojne izložbe i priredbe. Izvesno vreme držao je i sopstvenu štampariju. Glumio je u pozorištu, osnovao orkestari Pik-As, objavljivao je poeziju, stripove i karikature, radio ilustracije za Klub devete umetnosti u Ljubljani, bavio se umetničkom fotografijom, slikarstvom, vajanjem i konceptualnom umetnošću. Imao je izložbe u Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Trebinju, Tuzli. Poslednje dve decenije najviše se bavio ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

 

Bogoljub Arsenijević Maki je organizovao humanitarne koncerte, ali i protestne političke akcije u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Od početka devedesetih bio je žrtva režima Slobodana Miloševića. Hapšen je i 1992. godine jer je u valjevskom naselju Radnička kolonija podigao spomenik Miloševiću u obliku falusa. 

 

Na Petrovdan, 12. jula 1999. godine, nakon bombardovanja Valjeva kada je pogođeno nekoliko stambenih zgrada u Radničkoj koloniji, Maki je sa istomišljenicima i "kolonijašima" organizovao na Gradskom trgu u Valjevu miting protiv Miloševićeve vlasti. Tada su građani predvođeni Makijem pokušali da zauzmu zgradu Skupštine opštine Valjevo. U tim incidentima bilo je povređenih i među policajcima i među demonstrantima, a Arsenijević je 1999. pred tadašnjim Okružnim sudom bio osuđen na tri godine zatvora zbog ometanja službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti.

 

Bio je jedan od organizatora petog oktobra i među prvima koji su tog dana ušli u zgradu Narodne skupštine. Proglašen je za Valjevca ličnost 1999. godine u izboru Revije "Kolubara".

 

Bogoljub Arsenijević Maki ima šestoro dece: Violetu, Davida, Nikolaja, Ljilju, Janu i Mariju.

 

Datum, vreme i mesto sahrane Bogoljuba Arsenijevića Makija biće naknadno saopšteni.

Aktuelno

Štrajk upozorenja u HK Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Čeka se odluka Nadzornog odbora Pre 17 sati 30 minuta

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u Krušiku

Nezadovoljni radnici valjevske fabrike "Krušik", uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, ispred pogona u krugu fabrike. Prema rečima predstavnika...  · 22 komentara

Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Što više objekata priključiti na daljinsko grejanje Pre 21 sati 8 minuta

Prezentacija dokumenta "Energetska politika Valjeva"

Valjevo može da koristi geotermalne izvore, biomasu i solarnu energiju, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha,...  · 1 komentar

Takmičenje u plesu (foto: www.mionica.rs)
Državno prvenstvo Pre 18 sati 10 minuta

Najbolji sportski plesači Srbije i regiona u Mionici

Mionica je bila domaćin plesnog spektakla sa oko 500 učesnika iz 24 kluba. Luka Dugalić i Barbara Vlajković su šampioni u standardnim plesovima u kategoriji do 21 godine.