Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
Bogoljub Arsenijević Maki (foto: Đorđe Đoković)
03.02.2023, 21:27

Bogoljub Arsenijević Maki (1955-2023)

č: | fb:

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu, danas je u Opštoj bolnici Valjevo iznenada preminuo u 67-oj godini.

 

Rođen je u Valjevu 12. aprila 1955. godine, gde je završio Medicinsku školu. U knjizi Zdravka Rankovića "Ko je ko" zabeleženo je da je od detinjstva, devete godine, zarađivao radeći fizičke poslove u valjevskim selima i u preduzećima "Srbijanka" i "Voćar", docnije i u "Elindu" i Valjevkoj pivari. 

 

Godinu dana je bio čuvar u Narodnom muzeju, organizujući u toj ustanovi mnogobrojne izložbe i priredbe. Izvesno vreme držao je i sopstvenu štampariju. Glumio je u pozorištu, osnovao orkestari Pik-As, objavljivao je poeziju, stripove i karikature, radio ilustracije za Klub devete umetnosti u Ljubljani, bavio se umetničkom fotografijom, slikarstvom, vajanjem i konceptualnom umetnošću. Imao je izložbe u Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Trebinju, Tuzli. Poslednje dve decenije najviše se bavio ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

 

Bogoljub Arsenijević Maki je organizovao humanitarne koncerte, ali i protestne političke akcije u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Od početka devedesetih bio je žrtva režima Slobodana Miloševića. Hapšen je i 1992. godine jer je u valjevskom naselju Radnička kolonija podigao spomenik Miloševiću u obliku falusa. 

 

Na Petrovdan, 12. jula 1999. godine, nakon bombardovanja Valjeva kada je pogođeno nekoliko stambenih zgrada u Radničkoj koloniji, Maki je sa istomišljenicima i "kolonijašima" organizovao na Gradskom trgu u Valjevu miting protiv Miloševićeve vlasti. Tada su građani predvođeni Makijem pokušali da zauzmu zgradu Skupštine opštine Valjevo. U tim incidentima bilo je povređenih i među policajcima i među demonstrantima, a Arsenijević je 1999. pred tadašnjim Okružnim sudom bio osuđen na tri godine zatvora zbog ometanja službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti.

 

Bio je jedan od organizatora petog oktobra i među prvima koji su tog dana ušli u zgradu Narodne skupštine. Proglašen je za Valjevca ličnost 1999. godine u izboru Revije "Kolubara".

 

Bogoljub Arsenijević Maki ima šestoro dece: Violetu, Davida, Nikolaja, Ljilju, Janu i Mariju.

 

Datum, vreme i mesto sahrane Bogoljuba Arsenijevića Makija biće naknadno saopšteni.

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 2 sati 14 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 2 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara