Damnjan Daka Andrić (foto: Đorđe Đoković)
Damnjan Daka Andrić (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2023, 06:42

Damnjan Daka Andrić 1946 -2023

č: | fb:

U Valjevu je u četvrtak, 13. jula u 77. godini preminuo Damnjan Daka Andrić. Rođen je u Valjevu u građanskoj porodici. Otac Petar bio je upravnik Pošte Valjevo, majka Milica domaćica. Najmlađi od troje dece. Živeo je u porodičnoj kući u Tešnjaru.

 

Završio je Tehničku školu, radni vek proveo u Elindu i Krušiku. Pohađao je Muzičku školu, odsek violina, ali je posle tri godine spoznao da je gitara, posebno bas gitara, njegovo pravo opredeljenje.

 

Daka je počeo ozbiljnije da se bavi muzikom daleke 1963. godine u sastavu Abraševićevog orkestra. Obeležio je muzičku scenu Valjeva, i šire, kao vrstan basista, svirajući najviše u kultnom orkestru ABV, koji generacije pamte po svirkama na Divčibarama, igrankama u Domu vojske i posebno matineima u Domu omladine. Bio je veran član ovog orkestra, do samog njegovog kraja. Bas gitaru je svirao punih 60 godina.

 

Na Valjevskom dzez festivalu sa orkestrom ABV i drugim sastavima svirao je nebrojeno puta od samog njegovog začetka.

 

Bio je predsednik Udruženja muzičara Stari grad Valjevo.

 

Iza sebe je ostavio suprugu Draganu i ćerke Bojanu, Milicu i Natašu.

 

Damnjan Daka Andrić biće sahranjen u subotu, 15. jula u 13.30 časova na Novom groblju u Valjevu.

 

 

 

Aktuelno

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara