Dragan Vasiljević
Dragan Vasiljević
10.12.2023, 13:54

Dragan Vasiljević (1943 - 2023)

č: | fb:

U Valjevu je u subotu, 9. decembra u 80. godini preminuo profesor i dirigent Dragan Vasiljević, dugogodišnji direktor i profesor muzičke škole "Živorad Grbić".

 

Rođen je u Beogradu 1943. godine, gde je završio Srednju muzičku školu i Muzičku akademiju. Bavio se pedagoškim radom u muzičkim školama, takođe i dirigovajem. Dirigovanjem se bavio od 1967. godine u Prištini gde je do 1971. godine vodio orkestar Radio Prištine, a zatim se preseljava u Valjevo gde nastavlja svoju pedagošku i umetničku aktivnost radeći u Muzičkoj školi i kao umetnički rukovodilac omladinskog i gradskog hora KUD "Abrašević". 

 

Direktor valjevske muzičke škole "Živorad Grbić" bio je od 1971. do 1995. godine.

 

"Kao pedagog, svojim izuzetno profesionalnim radom, posvećenošću, a na prvom mestu ljubavlju prema muzici i svojim učenicima, motivisao je, obrazovao i usmerio na desetine mladih ljudi koji su muzičku umetnost izabrali za svoj životni poziv, a mnogi od njih su danas profesori valjevske muzičke škole, institucije koju su zavoleli upravo vođeni srcem i znanjem profesora Vasiljevića. Autoritativan, dostojanstven, dosledan uvek i samo najvišem kvalitetu i najvišim standardima, ostaće upamćen i zauvek voljen u svojoj školi kao ličnost koja je sve nas naučila kako se živi, stvara i bori za muziku", poručuju iz valjevske muzičke škole u zvaničnom saopštenju.

 

Na osnovu postignutih rezultata u oblasti pedagoškog rada bio je izabran od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije da vaspitava i obrazuje decu naših radnika u Nemačkoj. Na ovom poslu zadržao se kratko, jer mu je nedostajala delatnost dirigenta koja ispunjava njegovu ličnost, a decu u školi i mlade ljude, članove horova sa kojima je radio, ispunjava radošću pri postizanju lepih izvođačkih rezultata.

 

Pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića horovi "Abrašević" i "Hadži Ruvim" postigli su značajne rezultate na takmičenjima, festivalima i smotrama u zemlji i inostranstvu. Poneli su vrlo dobre kritike i snažne aplauze sa gostovanja u Italiji, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj.

 

Profesor i dirigent Dragan Vasiljević je više puta nagrađivan od Udruženja muzičkih pedagoga Srbije, takođe i za uspešno rukovođenje valjevskim horovima.

 

Iza sebe je ostavio sina Davida i ćerku Irinu.

 

Komemorativni skup biće održan u koncertnoj sali muzičke škole "Živorad Grbić" u ponedeljak, 11. decembra u 11 časova, a opelo i sahrana na Novom groblju u 14.30 časova.

 

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 7 sati 19 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 8 sati 34 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 10 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara