07.03.2024, 14:47

Komemoracija Dragani Marković

č: | fb:

Na Novom groblju u Valjevu danas je sahranjena Dragana Marković, glavna tužiteljka Visokog tužilaštva u Valjevu.

 

Članovi porodice, veliki broj prijatelja, kolega, saradnika, ličnosti iz javnog života prisustvovali su komemoraciji u sali Višeg tužilaštva u Valjevu, opelu u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg i sahrani na Novom groblju u Valjevu.

 

Na komemoraciji poslednje zbogom Dragani Marković su odali tužioci i kolege Vukašin Vujičić, Mihailo Lučić i Zoran Obradović, predsednik Osnovnog suda u Valjevu Nebojša Popović, major policije Hadži Zoran Jelić, načelnik valjevskog odeljenja BIA Dragan Vuletić i sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović.

 

"Dragana Marković se, ne samo zbog toga koju je funkciju obavljala nego pre svega kako je to radila i, još važnije, kakav je čovek bila, upisala u red besmrtnih velikana valjevskog tužilaštva i valjevskog pravosuđa. Bila je pavi tužilac i rukovodilac, i pravi, iskreni, prijatelj", rekao je kolega Vukašin Vujičić.

 

Tužilac Mihailo Lučić je rekao da je Dragana pored svoje porodice imala još jednu, zvanu Tužilaštvo – pravosuđe i uvek je to volela otvoreno da kaže u razgovoru sa kolegama i saradnicima. Posao koji je obavljala za nju je bio ponos.

 

"Nećete mi zameriti ako kažem da smo svi mi, koji smo danas ovde prisutni, porodica naše Dragane. Znam i verujem da se naša srca sada stežu jer čuju tišinu koja je u ovom trenutku deo beskraja, deo večnosti. Nedavno smo se susreli u Valjevskoj bolnici, i naš zagrljaj i tišina, koja i sada vlada ovim prostorom, otvorili su vrata večnosti. Posao kojim se bavimo je neodvojiv deo naše ličnosti, nažeg života, to je naša identifikacija pored imena i prezimena, i dela koja svako od nas ostavlja na životnom putu. Taj posao traži posebne ljude, borce i heroje koji pre ili kasnije budu i ostanu putokazi dovoljno jasni da nemaju alternativu. A Dragana je to bila i zato je ispratimo podignute glave", rekao je predsednik Osnovnog suda u Valjevu Nebojša Popović.

 

"Dragana je volela policiju, a policja je volela nju, Dragana je verovala policiji, a policija je verovala njoj. Slobodno mogu da kažem da je bila naš najdraži tužilac. Znali smo koliko je bia posvećena poslu, radila je sa našim najboljim operativcima i drugim službama u brojnim teškim predmetima. Bila je veliki profesionalac koja je tužilački posao obavljala 24 časa. Profesionalac koji je svoj posao nosio sa sobom, a to najbolje zna njena porodica", kazao je major policije Hadži Zoran Jelić.

 

Načelnik valjevskog odeljenja BIA Dragan Vuletić je rekao da velika praznina ostaje preranim odlaskom Dragane, a to ćemo osetiti svi mi koji smo imali privilegiju da sa njom radimo, da se družimo i razgovaramo. "Povezao nas je posao kojim je Dragana pokazala odlučnost, istrajnost i strpljivost, posao u koji je verovala, nadala se i radovala se zajedničkom uspehu", kazao je Vuletić.

 

"Velika je tuga da ja danas kao sudija i Draganin prijatelj držim završnu reč njoj koja je to uvek radila kod mene u sudnici. Imala je neverovatnu snagu volje, bila je intuitivna i sposobna da brzo prodre u srž problema ili situacije sa kojima se svakodnevno susretala. Radila je neumoljivo u interesu pravde i pravne države. Prema kolegama iz tužilaštv umela je da bude tolerantna, ali i stroga kako je to situacija zahtevala, a posle radnog vremena znala je sa njima da deli radosti i životne događaje", rekao je sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović.

 

Tužilac Visokog tužilaštva u Valjevu Zoran Obradović je kazao da za više od 20 godina, koliko radi u Tužilaštvu, takvog profesinalca i čoveka, kao što je Dragana, nije sreo. "Znala je da zapeva i da zaigra, i da nas uveseli svojom radošću i širokim osmehom. Dragana je i danas sa nama, ona fizički nije tu, ali su njen duh i njeno srce sa nama i uvek će biti tu, sa nama", rekao je Obradović.

 

Draganu Marković, glavnu tužiteljku Visokog tužilaštva u Valjevu, novinari će pamtiti kao profesionalca sa kojom su ostvarili dobru saradnju, pamtiće je kao tužiteljku koja je smatrala, i tako se ponašala, da treba da bude otvorena i dostupana u javnom interesu i zarad istine. Imali smo profesionalni i ljudski odnos.

 

Dragana Marković je preminula 5. marta u 54. godini, posle duže borbe sa teškom bolešću.

 

Potiče iz ugledne porodice Višić iz Đurđevca. Osnovnu školu pohađala je u Ðurđevcu i Divcima, srednju Ekonomsku školu u Valjevu, završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Nakon završenog fakulteta pripravnički staž obavila je u Opštinskom sudu u Mionici, posle položenog pravosudnog ispita radila je u Opštinskom javnom tužilaštvu u Mionici. U Opšte javno tužilaštvo u Valjevu prelazi 2010. godine, da bi od 2016. godine obavljala funkciju višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Valjevu, na koju je ponovo izabrana 2021. godine.

 

U braku sa Zoranom, doktorom veterinarske medicine, ima ćerke Zoranu, studentkinju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Miljanu, učenicu Valjevske gimnazije.

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 15 sati 38 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 17 sati 4 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...