07.03.2024, 14:47

Komemoracija Dragani Marković

č: | fb:

Na Novom groblju u Valjevu danas je sahranjena Dragana Marković, glavna tužiteljka Visokog tužilaštva u Valjevu.

 

Članovi porodice, veliki broj prijatelja, kolega, saradnika, ličnosti iz javnog života prisustvovali su komemoraciji u sali Višeg tužilaštva u Valjevu, opelu u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg i sahrani na Novom groblju u Valjevu.

 

Na komemoraciji poslednje zbogom Dragani Marković su odali tužioci i kolege Vukašin Vujičić, Mihailo Lučić i Zoran Obradović, predsednik Osnovnog suda u Valjevu Nebojša Popović, major policije Hadži Zoran Jelić, načelnik valjevskog odeljenja BIA Dragan Vuletić i sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović.

 

"Dragana Marković se, ne samo zbog toga koju je funkciju obavljala nego pre svega kako je to radila i, još važnije, kakav je čovek bila, upisala u red besmrtnih velikana valjevskog tužilaštva i valjevskog pravosuđa. Bila je pavi tužilac i rukovodilac, i pravi, iskreni, prijatelj", rekao je kolega Vukašin Vujičić.

 

Tužilac Mihailo Lučić je rekao da je Dragana pored svoje porodice imala još jednu, zvanu Tužilaštvo – pravosuđe i uvek je to volela otvoreno da kaže u razgovoru sa kolegama i saradnicima. Posao koji je obavljala za nju je bio ponos.

 

"Nećete mi zameriti ako kažem da smo svi mi, koji smo danas ovde prisutni, porodica naše Dragane. Znam i verujem da se naša srca sada stežu jer čuju tišinu koja je u ovom trenutku deo beskraja, deo večnosti. Nedavno smo se susreli u Valjevskoj bolnici, i naš zagrljaj i tišina, koja i sada vlada ovim prostorom, otvorili su vrata večnosti. Posao kojim se bavimo je neodvojiv deo naše ličnosti, nažeg života, to je naša identifikacija pored imena i prezimena, i dela koja svako od nas ostavlja na životnom putu. Taj posao traži posebne ljude, borce i heroje koji pre ili kasnije budu i ostanu putokazi dovoljno jasni da nemaju alternativu. A Dragana je to bila i zato je ispratimo podignute glave", rekao je predsednik Osnovnog suda u Valjevu Nebojša Popović.

 

"Dragana je volela policiju, a policja je volela nju, Dragana je verovala policiji, a policija je verovala njoj. Slobodno mogu da kažem da je bila naš najdraži tužilac. Znali smo koliko je bia posvećena poslu, radila je sa našim najboljim operativcima i drugim službama u brojnim teškim predmetima. Bila je veliki profesionalac koja je tužilački posao obavljala 24 časa. Profesionalac koji je svoj posao nosio sa sobom, a to najbolje zna njena porodica", kazao je major policije Hadži Zoran Jelić.

 

Načelnik valjevskog odeljenja BIA Dragan Vuletić je rekao da velika praznina ostaje preranim odlaskom Dragane, a to ćemo osetiti svi mi koji smo imali privilegiju da sa njom radimo, da se družimo i razgovaramo. "Povezao nas je posao kojim je Dragana pokazala odlučnost, istrajnost i strpljivost, posao u koji je verovala, nadala se i radovala se zajedničkom uspehu", kazao je Vuletić.

 

"Velika je tuga da ja danas kao sudija i Draganin prijatelj držim završnu reč njoj koja je to uvek radila kod mene u sudnici. Imala je neverovatnu snagu volje, bila je intuitivna i sposobna da brzo prodre u srž problema ili situacije sa kojima se svakodnevno susretala. Radila je neumoljivo u interesu pravde i pravne države. Prema kolegama iz tužilaštv umela je da bude tolerantna, ali i stroga kako je to situacija zahtevala, a posle radnog vremena znala je sa njima da deli radosti i životne događaje", rekao je sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović.

 

Tužilac Visokog tužilaštva u Valjevu Zoran Obradović je kazao da za više od 20 godina, koliko radi u Tužilaštvu, takvog profesinalca i čoveka, kao što je Dragana, nije sreo. "Znala je da zapeva i da zaigra, i da nas uveseli svojom radošću i širokim osmehom. Dragana je i danas sa nama, ona fizički nije tu, ali su njen duh i njeno srce sa nama i uvek će biti tu, sa nama", rekao je Obradović.

 

Draganu Marković, glavnu tužiteljku Visokog tužilaštva u Valjevu, novinari će pamtiti kao profesionalca sa kojom su ostvarili dobru saradnju, pamtiće je kao tužiteljku koja je smatrala, i tako se ponašala, da treba da bude otvorena i dostupana u javnom interesu i zarad istine. Imali smo profesionalni i ljudski odnos.

 

Dragana Marković je preminula 5. marta u 54. godini, posle duže borbe sa teškom bolešću.

 

Potiče iz ugledne porodice Višić iz Đurđevca. Osnovnu školu pohađala je u Ðurđevcu i Divcima, srednju Ekonomsku školu u Valjevu, završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Nakon završenog fakulteta pripravnički staž obavila je u Opštinskom sudu u Mionici, posle položenog pravosudnog ispita radila je u Opštinskom javnom tužilaštvu u Mionici. U Opšte javno tužilaštvo u Valjevu prelazi 2010. godine, da bi od 2016. godine obavljala funkciju višeg javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Valjevu, na koju je ponovo izabrana 2021. godine.

 

U braku sa Zoranom, doktorom veterinarske medicine, ima ćerke Zoranu, studentkinju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Miljanu, učenicu Valjevske gimnazije.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 16 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...