Registracija Prijava preko FB
Ljiljana Ljiljak (foto: Miroslav Jeremić)
Ljiljana Ljiljak (foto: Miroslav Jeremić)
12.03.2015, 21:55

Ljiljana Ljiljak (1949 – 2015)

č: | fb:

U Valjevu je danas, posle kraće bolesti, umrla novinar Ljiljana Ljiljak. Rođena 1949. u Beogradu, osnovnu školu završila je u Bugojnu, gimnaziju (1968) u Valjevu, a Filozofski fakultet (1974) u Beogradu. Kratko je radila kao profesor u Gimnaziji, u Ljuboviji, a od 1975. do penzionisanja bila je novinar Radio Valjeva.

Kao urednik gradske rubrike najviše se bavila svekolikim životom Valjeva, posebno arhitekturom i urbanizmom, bila skupštinski izveštač, otvorila mnoge ekološke probleme. Na Festivalu lokalnih radio-stanica Srbije dobijala je (1978, 1979) nagrade za dokumentarne emisije. Pisala je i za „Susrete“, „Tešnjarskog glasonošu“, „Reč“, „Napred“, Veliki narodni kalendar „Kolubara“, a od prvog do poslednjeg broja i za Reviju „Kolubara“, gde je, uz intervjue i razgvore sa zanimljivim sagovornicima, bila stalni „Valjevski šetač“. U martu 2006. dobila je Godišnju nagradu Valjeva za novinarstvo.

Ljiljana Ljiljak je bila neumoran radnik, posvećena poslu koji je volela, veliki borac za lepše Valjevo. U naoko krhkom telu bio je sakriven veliki borac. Pamtimo njenu čvrstinu i istrajnost u štrajku kolektiva Radio Valjeva (1992), kada je na počecima protesta bila predsednik Štrajkačkog odbora. Dobar čovek i pouzdan prijatelj, mlađim kolegama uvek pri ruci da pomogne u savladavanju tajni novinarskog zanata.

U vreme raspada SFRJ i ratova na prostoru nekada zajedničke nam domovine nastojala je da pomogne svojima sa Banije, koji su izbegli pred bezumljem i utočište našli u Valjevu. Primila ih je sa svojima, a onda, uz pomoć prijatelja, pomagala da se snađu i započnu novi život.

Iz braka sa profesorom i prevodiocem Ivicom Strujićem iz Bugojna ima sina Grgura – Grišu (1970), profesora engleskog jezika i pisca, koji živi u SAD.

Novinar Ljiljana Ljiljak biće sahranjena u petak u 14 časova na Novom groblju u Valjevu. Pogrebu će prethoditi komemoracija u 11 časova u Radio Valjevu.

 

 

Aktuelno

Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
Ujedinjeni u plemenitosti Pre 9 sati 2 minuta

Računajte na ubske male humanitarce

Na prodajnom bazaru za pomoć Lani Jovanović za svega četiri sata prikupljeno čak 388.700 dinara. Posebno raduje činjenica da su pored odraslih, doprinos i podršku ovom događaju pružili i najmlađi,...

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 11 sati 49 minuta

Još dve osobe preminule od korone u Valjevu

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve, a u Mionici još jedna osoba, U Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 55 preminulih. U Valjevu je još četvoro novozaraženih, prema...