Komemoracija Ljiljani Ljiljak (foto: Đorđe Đoković)
Komemoracija Ljiljani Ljiljak (foto: Đorđe Đoković)
13.03.2015, 12:37

Jednom novinar, uvek novinar

č: | fb:

Na komemoraciji održanoj u klubu Radio Valjeva, u prisustvu porodice, brojnih kolega i prijatelja, od novinara Ljiljane Ljiljak (1949-2015), koja je juče umrla u Valjevu, u ime kolektiva oprostila se novinar Milena Kuzmanović, koja je, uz osnovne biografske podatke, podsetila i na to da je „Ljiljkova“, kako smo je zvali, svoj radni vek provela u toj medijskoj kući doprinoseći njenom ugledu i slušanosti programa.

„Od svog reporterca nikada se nije odvajala, emisije je ambiciozno pripremala, bavila se gradskim temama, zanimalo je staro Valjevo,Tešnjar, arhitektura, ekologija. Ljiljana je bila hrabar novinar. Uvek je dizala svoj glas kada je umesto struke odlučivala politika“, rekla je Milena Kuzmanović.

Biranim rečima od Ljiljane Ljiljak oprostio se i dramaturg Branko Lukić, koji je istakao kako je Ljilja bila primer nekoga ko nije rođen u Valjevu, a svojim poznavanjem Valjeva i ljubavi prema gradu i ljudima najbolje oponirala onima što se bez pokrića busaju u prsa time da su rođeni u ovom gradu.

„Mnogi Ljiljanu znaju duže i bolje od mene, zato ne bih pred vama govorio o njenom životu. Ono što meni ostaje da pamtim to je da je Ljiljnana Ljiljak volela posao koji radi i ztato ga je radila sa ljubavlju. To se ne desi baš svakome i bez zasluzge. Ljilja je imala svoju kolumnu kojom je dokazivala da ne treba biti rođen u Valjevu, pa ga voleti. Mnogi se Valjevci kunu tim svojim valjevskim poreklom, mnogo manje znajući o Valjevu nego što je Ljiljana, kao Valjevski šetač, objavila u mesečniku Kolubara“. Lukić je podsetio i na to kako je, nažalost, jedna od retkih Ljiljinih izgubljenih novinarskih bitki to što nije uspela da se, uprkos upornim nastojanjima, od urušavanja spase konak kneza Jovice Milutinovića.

U ime porodice, uz zahvalnost kolegama i prijateljima, koji su se okupili na komemorativnom skupu, Dušan Vukajlović, nekada i sam novinar Radio Valjeva, podsetio je nato da je (pravi) „novinar uvek novinar“.

„Žao mi je što smo izgubili dobru sugrađanku, koja je znala da nam svojim radom ukaže na probleme, uz njenu pomoć smo jasno uočavali propuste. Ali Ljilja nam je pomogla da uočimo i vrednosti ovog grada, koje je ona zapažala na jedan poseban način“, rekao je Dušan Vukajlović.

Sahrana novinara Ljiljane Ljiljak biće danas u 14.00 sati iz kapele na Novom groblju.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 25 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 34 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara