Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
12.04.2015, 10:15

Ko je Dragoljub?

č: | fb:

Priču o Dragoljubu Petroviću klaviristi, koji je decenijama svirao klavir u Grand hotelu, potom u Centralu a danas na radost mnogih svira u Zlatiboru, napisala je sedamdesetpetogodišnja Valjevka Nada Sarić, zanimljive, skoro filmske životne priče, koja 55 godina živi i radi u Americi. Oni koji Nadu poznaju mnogo bolje od mene kažu da retko ko voli Valjevo i Valjevce kao ona. Otuda i piše o ljudima i gradu koje ne viđa često, ali su joj uvek u mislima i srcu. Neka od tih sećanja objavićemo u Kolubarski.rs u rubrci – Sećanje.

Priču o Dragoljubu, Nada je napisala u novembru prošle godine, i tada je poručila – Kada ne bude Dragoljuba u Centralu, neće biti ni onog Valjeva, Valjeva punog duha. Central kafana je zatvorena, u njoj Dragoljub više ne svira, tu je sad parfimerija. Predosećala ili predvidela, kako god...

Sećanje Nade Sarić

Kada sam daleko od Valjeva i uhvati me panika da Valjevo nije više tamo, ja pozovnem "Central" da pitam da li Drgoljub svira? Kada mi kazu da Dragoljub svira, onda znam da je u Valjevu sve uredu.

Jedna me je prijateljica, Amerikanka ovde na Floridi, pitala da joj objasnim ko je Dragoljub o kome toliko pričam? Dragoljub je gospodin u svečanom odelu, bilo koga dana. I kada ništa nije svečano, on nosi odelo, čak i kad ide na pijac da kupi kajmak.

Dragoljub Petrović

Dragoljub Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

On je neodređeno godište i prilagođava se prilikama, mlad je ili malo stariji, zavisi od dame pored njega. Kad  si pored Drgoljuba osećaš se najlepšom devojkom u Valjevu. Dragoljub je jedini koji ti vidi dušu i zna šta da ti kaže u svakom momentu, i da ti zaustavi dah da se osećaš kao da opet imas šesnaest godina 

Dragoljub te uvek dočeka kao da si slavan i svi, koji sede pored njegovog klavira u “Centralu”, u to poveruju i ustanu. Dargoljub zna pesme koje ja volim, a svi su ih zaboravili, i čak mi ih otpeva preko telefona kada ga pozovnem sa Floride.

Bez Dragoljuba ne bi bilo razloga da se prođe pored “Cenrala”. Zbog Dragoljuba čak i advokat Ica sedi u “Centralu” jer zna da će doći lepe devojke da vide Dragoljuba

Ja  dolazim u Valjevo da bih prošla pored "Centrala" jer nigde na svetu niko ne skoči, zapljeska i zapeva kad se ja pojavim. I niko na svetu mi ne kaže - "Ljubim te u dušu!" Samo Dragoljub.

Kada Dragoljub nije u “Centralu”, “Central” je prazan ili zatvoren a jednog dana, za pedeset godina, biće i Valjevo zatvoreno i neće biti razloga da se proviri u “Central”. 

Dragoljub proslavlja rođenja, krštenja, svadbe i proslave mature. I kad se svi umore i odu kući, Dragoljub još uvek svira. U zoru Dragoljub krene kući i neko mu nosi harmoniku, ne zato što mu je teška, nego što je svakome čast da dodirne Dragoljubovu harmoniku. Sutradan  se Dragoljub seća samo pristojnih događaja i vrlo je diskretan. Dragoljub čak sa poštovanjem i psuje, tiho i nežno. Dragoljub voli ljubav i oduševi se kad kad je neko zaljubljen, u bilo koga.

A u Dragoljuba je zaljubjeno nekoliko najzgodnijih devojaka u Valjevu i osnovale su klub "Ja volim Dragoljuba", u koji Balinica ne moze da uđe. Ni ako plati.

Kad zagrliš Dragoljuba zamiriše na "Pierre Cardin” pomešan sa konjakom i limunom. Taj miris te posle prati po Valjevu, Beogradu i u avionu do Floride i čak se oseti na telefonu kada zovnem "Central".

Dragoljub je prošlost, sadašnjost i budućnost koja drži Valjevo. 

E, to je Dragoljub kako sam ga opisala mojoj prijateljici Amerikanki koja je sada navalila da dođe u Valjevo zbog Dragoljuba! Ali naš klub "Ja volim Dragoljuba " ne prima strance! Ni Balinicu!

To je Dragoljub po mom sećanju, Nade Sarić u novembru 2014. godine.

Dragoljub Petrović

Dragoljub Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Dragoljub Petrović, rođen je 1933. godine u Valjevu. Sa nepunih 12 počeo je da svira klavir i to klavir koji je teškom mukom unet u malu kuću na Bairu. Završio je Srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu. U Grand hotelu počeo jeda svira kada je imao 16 godina. Dragoljub Petrović muzicira u različitim prilikama Valjevcima, koji ga izuzetno poštuju i cene, više od 65 godina. 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 10 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 5 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...