Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
12.04.2015, 10:15

Ko je Dragoljub?

č: | fb:

Priču o Dragoljubu Petroviću klaviristi, koji je decenijama svirao klavir u Grand hotelu, potom u Centralu a danas na radost mnogih svira u Zlatiboru, napisala je sedamdesetpetogodišnja Valjevka Nada Sarić, zanimljive, skoro filmske životne priče, koja 55 godina živi i radi u Americi. Oni koji Nadu poznaju mnogo bolje od mene kažu da retko ko voli Valjevo i Valjevce kao ona. Otuda i piše o ljudima i gradu koje ne viđa često, ali su joj uvek u mislima i srcu. Neka od tih sećanja objavićemo u Kolubarski.rs u rubrci – Sećanje.

Priču o Dragoljubu, Nada je napisala u novembru prošle godine, i tada je poručila – Kada ne bude Dragoljuba u Centralu, neće biti ni onog Valjeva, Valjeva punog duha. Central kafana je zatvorena, u njoj Dragoljub više ne svira, tu je sad parfimerija. Predosećala ili predvidela, kako god...

Sećanje Nade Sarić

Kada sam daleko od Valjeva i uhvati me panika da Valjevo nije više tamo, ja pozovnem "Central" da pitam da li Drgoljub svira? Kada mi kazu da Dragoljub svira, onda znam da je u Valjevu sve uredu.

Jedna me je prijateljica, Amerikanka ovde na Floridi, pitala da joj objasnim ko je Dragoljub o kome toliko pričam? Dragoljub je gospodin u svečanom odelu, bilo koga dana. I kada ništa nije svečano, on nosi odelo, čak i kad ide na pijac da kupi kajmak.

Dragoljub Petrović

Dragoljub Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

On je neodređeno godište i prilagođava se prilikama, mlad je ili malo stariji, zavisi od dame pored njega. Kad  si pored Drgoljuba osećaš se najlepšom devojkom u Valjevu. Dragoljub je jedini koji ti vidi dušu i zna šta da ti kaže u svakom momentu, i da ti zaustavi dah da se osećaš kao da opet imas šesnaest godina 

Dragoljub te uvek dočeka kao da si slavan i svi, koji sede pored njegovog klavira u “Centralu”, u to poveruju i ustanu. Dargoljub zna pesme koje ja volim, a svi su ih zaboravili, i čak mi ih otpeva preko telefona kada ga pozovnem sa Floride.

Bez Dragoljuba ne bi bilo razloga da se prođe pored “Cenrala”. Zbog Dragoljuba čak i advokat Ica sedi u “Centralu” jer zna da će doći lepe devojke da vide Dragoljuba

Ja  dolazim u Valjevo da bih prošla pored "Centrala" jer nigde na svetu niko ne skoči, zapljeska i zapeva kad se ja pojavim. I niko na svetu mi ne kaže - "Ljubim te u dušu!" Samo Dragoljub.

Kada Dragoljub nije u “Centralu”, “Central” je prazan ili zatvoren a jednog dana, za pedeset godina, biće i Valjevo zatvoreno i neće biti razloga da se proviri u “Central”. 

Dragoljub proslavlja rođenja, krštenja, svadbe i proslave mature. I kad se svi umore i odu kući, Dragoljub još uvek svira. U zoru Dragoljub krene kući i neko mu nosi harmoniku, ne zato što mu je teška, nego što je svakome čast da dodirne Dragoljubovu harmoniku. Sutradan  se Dragoljub seća samo pristojnih događaja i vrlo je diskretan. Dragoljub čak sa poštovanjem i psuje, tiho i nežno. Dragoljub voli ljubav i oduševi se kad kad je neko zaljubljen, u bilo koga.

A u Dragoljuba je zaljubjeno nekoliko najzgodnijih devojaka u Valjevu i osnovale su klub "Ja volim Dragoljuba", u koji Balinica ne moze da uđe. Ni ako plati.

Kad zagrliš Dragoljuba zamiriše na "Pierre Cardin” pomešan sa konjakom i limunom. Taj miris te posle prati po Valjevu, Beogradu i u avionu do Floride i čak se oseti na telefonu kada zovnem "Central".

Dragoljub je prošlost, sadašnjost i budućnost koja drži Valjevo. 

E, to je Dragoljub kako sam ga opisala mojoj prijateljici Amerikanki koja je sada navalila da dođe u Valjevo zbog Dragoljuba! Ali naš klub "Ja volim Dragoljuba " ne prima strance! Ni Balinicu!

To je Dragoljub po mom sećanju, Nade Sarić u novembru 2014. godine.

Dragoljub Petrović

Dragoljub Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Dragoljub Petrović, rođen je 1933. godine u Valjevu. Sa nepunih 12 počeo je da svira klavir i to klavir koji je teškom mukom unet u malu kuću na Bairu. Završio je Srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu. U Grand hotelu počeo jeda svira kada je imao 16 godina. Dragoljub Petrović muzicira u različitim prilikama Valjevcima, koji ga izuzetno poštuju i cene, više od 65 godina. 

 

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara