Registracija Prijava preko FB
Zoran Joksimović (foto: Đorđe Bukilica)
Zoran Joksimović (foto: Đorđe Bukilica)
28.04.2015, 12:19

Sahranjen novinar Zoran Joksimović

č: | fb:

Na Novom groblju u Valjevu danas je sahranjen novinar i književnik Zoran Joksimović (1932), dugogodišnji urednik Napreda i izdanja ID Kolubara. Joksimović je umro u nedelju, u Valjevu, a po sopstvenoj želji sahranjen je u krugu najuže porodice.

Rođen u Brezovici, kod Uba, završio je Valjevsku gimnaziju. Studirao je slavistiku i književnost u Beogradu. U novinarstvu je bio od đačkih dana, kada je bio među pokretačima lista Reč omladine. U Napredu je bio novinar i urednik kulturne rubrike i feljtona, pokretač i urednik Napredovog kulturnog dodatka, glavni i odgovorni urednik u dva navrata, odnosno direktor lista.

Bio je dopisnik Večernjih novosti i Tanjuga, upravnik volonter Gradske biblioteke, kustos Narodnog muzeja. U Kolubari je bio urednik Velikog narodnog kalendara i redaktor Biografskog leksikona Valjevskog kraja.

Pisao je pripovetke, romane, romansirane biografije, hronike i druge književne, istoriografske i publicističke radove. Dobitnik je brojnih nagrada na anonimnim konkursima širom nekadašnje SFRJ, kao i Septembarske nagrade Valjeva.

Objavio je knjige Petljarević i ostali, Senke vetrovima odnesene, Poslednje leto, Sunce u visokom luku, Poruka ispod vešala, Jači od vatre, Život Dragojla Dudića, Revolucionarni radnički pokret u Valjevskom kraju 1919-1941. Član UNS-a od 1957, a Udruženja književnika Srbije od 1962. godine. U pripremi su nova izdanja njegovih knjiga o Stevanu Filipoviću, Živanu Đurđeviću i Dragojlu Dudiću, a za gotov istorijski rukopis o rodnnoj Tamnavi nisu se zainteresovali mogući izdavači.

Govorio je ruski jezik, hobi mu je bio sportski ribolov, navijao je za Partizan. Iz braka sa poč. profesorkom ruskog jezika Tatjanom (rođ. Mihajljuk) ima kći Ljudmilu, istoričara umetnosti i prevodioca.

Valjevo je ostalo bez jednog od najboljih novinara u svojoj istoriji, “krivca” za mnogo toga dobrog u novinarstvu grada, najboljeg urednika Napreda od pokretanja tog nedeljnika. Uz redak urednički dar bio je sjajan reporter, majstor za “peglanje” saradničkih tekstova, perfektan lektor i korektor.

Nemerljiv je Joksimovićev doprinos kulturnom životu Valjeva kao scenariste ili koscenariste (Oslobađanja Valjeva, u režiji Mila Gajića) nekolikih scenskih i TV ostvarenja, kao i angažman u KUD Abrašević i onovremenim Jugoslovenskim susretima amatera Abrašević, gde je, uz ostalo, uređivao prigodne publikacije te zamašne manifestacije

Bio je hrabar urednik, Napred je svojevremeno objavio protest valjevskih i intelektualaca Srbije zbog menjanja imena Valjevska gimnazija u Gimnazija “Vladimir Iljič Lenjin”. “Proizveden” je politički slučaj, pa je Zoran Joksimović uzdignuta čela podneo ostavku i do penzionisanja radio novinarski posao.

Aktuelno

Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
Ujedinjeni u plemenitosti Pre 7 sati 40 minuta

Računajte na ubske male humanitarce

Na prodajnom bazaru za pomoć Lani Jovanović za svega četiri sata prikupljeno čak 388.700 dinara. Posebno raduje činjenica da su pored odraslih, doprinos i podršku ovom događaju pružili i najmlađi,...

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 10 sati 26 minuta

Još dve osobe preminule od korone u Valjevu

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve, a u Mionici još jedna osoba, U Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 55 preminulih. U Valjevu je još četvoro novozaraženih, prema...