Registracija Prijava preko FB
MIloš Jevtić (foto: Seka Maksimović)
MIloš Jevtić (foto: Seka Maksimović)
02.05.2015, 10:32

O ZORANU JOKSIMOVIĆU

č: | fb:

Pre neki dan, pozvao me Branko Matić da bismo se dogovorili o mom učešću na predstavljanju njegove knjige „Valjevski partizani“... Na kraju sam mu rekao da ga molim da obavezno pozove da na predstavljanje  dođe i Zoran Joksimović. Ništa mi nije odgovorio. Ćutao je, nekako dugo. I onda mi je tužno rekao: „Upravo je sahranjen!...“

Tada sam ja zaćutao!... Nisam mogao i nisam želeo da poverujem...

*

U Valjevo sam došao – posle završene tri razreda progimnazije u Valjevskoj Kamenici – 1949. godine. I u početku sam se teško snalazio. Valjevo je za mene tada bilo velika zagonetka. Budući da nisam bio posebno radoznao, moje uporište su postali literarni sastanci. Išao sam redovno... I tamo sam uočio posebno zanimljive priče jednog nešto starijeg gimnazijalca. Rekli su mi da se zove Zoran Joksimović.

Naša nastavnica književnosti Kaća Hranjec –  kada je saznala da pišemo pesme – rekla je mom razrednom drugu Peri Pajiću i meni da će nam Zoran Joksimović javiti kada ćemo i mi čitati na jednoj književnoj večeri.

Tako i tada sam upoznao Zorana Joksimovića.

Bili smo, zatim, saradnici omladinskih listova „Srednjoškolac“ i „Reč omladine“. U tim redakcijama smo poštovali Zoranova stanovišta.

U to vreme ugledna „Mlada kultura“ objavila je prvu Zoranovu priču. Svi smo bili ponosni, i sledili smo ga, objavljujući i mi svoje radove u „Mladoj kulturi“ i „Našem vesniku”.

*

Pratili smo Zoranov uspon i u Beogradu, na studijama.

Mislim da nam je Zoran i savetovao da upišemo, posle velike mature, Filozofski fakultet, grupu za jugoslovensku književnost.

*

I u Beogradu smo se sretali, svakodnevno.

U tada slavnoj „čertdesetpetici“ slušali smo kada je čitao svoje pripovetke. Za nas brucoše, bio je to veliki događaj... Hvalili smo se da je Zoran – Valjevac!

Kada smo bili druga godina studija, pojavila se i prva Zoranova knjiga priča. Bila je dobro primljena. U tada aktuelnim listovima za mlade objavljene su i prve pozitivne ocene.

I to je i nas, mlađe Valjevce, podsticalo.

*

Međutim, Zoran se, pre kraja studija, vratio u Valjevo i zaposlio se u listu „Napred“.

Znam da sam molio svoju sestru Oliveru da mi šalje u Beograd „Napred“... I taj jedini primerak kružio je među nama Valjevcima.

*

Zoran je u Valjevu bio vrlo angažovan.  

O tome se zna!

*

Ponovo smo se zbližili sedamdesetih godina prošloga veka, kada je Đorđe Andrić, uspešni direktor Valjevske štamparije, odlučio da pokrene izdavačku delatnost.

U Uređivački odbor bio je, pored ostalih, uključen i Zoran Joksimović.

Sećam se dobro njegovog zauzimanja za mlade pisce iz Valjeva... Recimo, upravo najviše njegovom zalaganju Valjevska štamparija je objavila knjigu Radovana Belog Markovića, kao i još nekih mladih pisaca.

*

Inače, više puta sam ga ubeđivao, najviše na  nagovor Zdravka Rankovića, da razmisli o literarnoj aktivnosti. Drago mi je, što se nedavno pojavila jedna kompletnija zbirka njegovih pripovedaka.

*

Verujem da bi „Napred“ mogao da pripremi izbor  tekstova iz višegodišnje saradnje  Zorana Joksimovića u tom listu.

Mislim da bi i Valjevska gimnazija, koja ambiciozno pamti i prati svoje ranije učenike, mogla da ustanovi nagradu sa Zoranovim imenom koja bi se dodeljivala najdarovitijim đacima koji se ogledaju u književnosti.

*

Bio sam, međutim, iznenađen da se ni u jednom beogradskom glasilu, i štampanom i elektronskom, nije pojavila makar najskromnija vest da Zoran Joksimović, da književnik Zoran Joksimović, nije više sa nama. Čudim da valjevski novinari, koji su cenjeni i u Beogradu, nisu ništa učinili da i šira javnost sazna da je naša književnost ostala bez jednog darovitog pisca.

*

Zorana Joksimovića treba pamtiti. To se najbolje može učiniti ako se njegove knjige budu čitale!

Miloš Jevtić

 

Aktuelno

Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
Ujedinjeni u plemenitosti Pre 7 sati 46 minuta

Računajte na ubske male humanitarce

Na prodajnom bazaru za pomoć Lani Jovanović za svega četiri sata prikupljeno čak 388.700 dinara. Posebno raduje činjenica da su pored odraslih, doprinos i podršku ovom događaju pružili i najmlađi,...

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 10 sati 33 minuta

Još dve osobe preminule od korone u Valjevu

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve, a u Mionici još jedna osoba, U Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 55 preminulih. U Valjevu je još četvoro novozaraženih, prema...