Registracija Prijava preko FB
Saša Selenić i Milija Milutinović (foto: Iz porodičnog albuma)
Saša Selenić i Milija Milutinović (foto: Iz porodičnog albuma)
03.05.2015, 09:36

Svuda pođi al u Mostar dođi

č: | fb:

Fotografija objavljena ovih dana na Fejsbuku „krivac“ je za nastanak ovih redova. Mostarac Miroslav Miro Milutinović, koji je nekoliko godina posle ratnih 1990-tih živeo sa porodicom i u Valjevu, potpisao ju je sa „Za Mostar pa makar i u kolicima!“

Za nas, koji smo ga sticajem okolnosti upoznali, reč je o njegovim roditeljima „gđa Saši i đedu Miliji“. Milutinovići su izbegli u Valjevo, gde je Mirina supruga Julija imala tetku, sada nažalost pokojnu Ankicu Krstajić. Radili su i u „Valjevcu“, a onda su se, sa sinom Koljom, otisnulu u Australiju.

Gđu Sašu Selenić (1930), Sremicu iz Jarka kod Sr, Mitrovice, upoznao sam u „Valjevcu“. Odmah je bilo jasno da je krepka dama „popadija Sida“ iz filma „Pop Spira i pop Ćira“ rediteljke Soje Jovanović. U njenoj biografiji lako je doći do podatka da je godinama bila glumica Narodnog pozorišta u Mostaru, te da je igrala i u predstavama sa Tomislavom Jovanovićem – Tomom Brbljom (1929), Valjevcem - ujakom Lala i pok. Bana Spasojevića, odnosno Milke Erić Vasiljević. Toma je, posle Mostara, bio pvak Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, a zapažene su i njegove uloge u TV serijama. Posle smrti, u junu 2012, sahranjen je na Novom groblju u Valjevu, po izričitoj želji „bez komemoracija“.

Julija i Miro sa sinovima

Julija i Miro sa sinovima (Foto: Iz porodičnog albuma)

Miro Milutinović je jedriličar, pa je prilikom bekstva iz ratom zahvaćenog Mostara u Valjevo i Divce došlepao i jednu jedrilicu. Ispostavilo se docnije da je to bilo lakše nego je registrovati ovde u nadležnim beogradskim institucijama! Supruga mu Julija je od Arapovića, bliska „rodica“ Ciboninog košarkaša Franje Arapovića, koji je kao kadet igrački prohodao u Valjevu, na Balkanskom prvenstvu, pod vođstvom slovenačkog trenera Zmage Sagadina, u generaciji Zorana Stojačića (oca dvojice talentovanih košarkaša) i Zorana Ćope Jovanovića. Usput, Grke, koje je SFRJ u finalu pobedila, predvodili su docnije poznati igrači Fasulas, Patavukas i Hristodulu.

Kako je „svet mali“, što bi rekli naši seljaci, gđa Julija je bila „vjenčana kuma“ mog dobrog drugara iz JNA, Mirze Ćemalovića Japraka, Mostarca, koji me je u Novom Sadu, gde smo bili na obuci u kasarni „Maršal Tito“ na Futoškom putu, uoči fudbalske utakmice Vojvodina – Velež, upoznao sa svojm „rajom“, reprezentativcima Duškom Bajevićem, Enverom Marićem, Franjom Vladićem i Enverom Hadžiabdićem.

Gđa Saša i đed Milija su takođe u Melburnu, a kad im mlađi „dosade“ skoknu do Mostara. Tako je bilo i ovoga puta - iz Melburna su leteli do Beograda i Sarajeva, preko Abu Dabija. Usput, prljag im se zaturio, što se dešava, ali je na kraju, ipak, sve bilo u redu!

Živeli nam još stotinu ljeta!

Aktuelno

Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
Ujedinjeni u plemenitosti Pre 7 sati 41 minuta

Računajte na ubske male humanitarce

Na prodajnom bazaru za pomoć Lani Jovanović za svega četiri sata prikupljeno čak 388.700 dinara. Posebno raduje činjenica da su pored odraslih, doprinos i podršku ovom događaju pružili i najmlađi,...

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 10 sati 28 minuta

Još dve osobe preminule od korone u Valjevu

U Valjevu su od posledica koronavirusa preminule još dve, a u Mionici još jedna osoba, U Kolubarskom okrugu od početka pandemije je 55 preminulih. U Valjevu je još četvoro novozaraženih, prema...