Slobodan Ćeranić Ćera (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Ćeranić Ćera (foto: Đorđe Đoković)
11.02.2016, 12:39

Slobodan Ćeranić Ćera (1948 – 2016)

č: | fb:

Preksinoć je u svom domu, u snu, preminuo Slobodan Ćeranić Ćera (67), valjevski košarkaški radnik. Stariji od dva sina Jovana i Jelene (Knežević) odrastao u „Koreji“, oficirskoj zgradi na uglu ulica Dr Pantića i Žikice Jovanovića Španca.

Kao gimnazijalac, na školskom terenu u Kosančića vencu, počeo je da igra košarku kao junior Metalca. Bio je član Metalčeve seniorske ekipe, koja je 1966, u Slavonskom Brodu, igrala kvalifikacije za popunu Prve savezne lige SFRJ. Tadašnji trener dr Aleksa Đurović, koji je menjao Luku Stančića dok je bio na odsluženju vojnog roka, poveo je i juniore Tomu Jovančića, Branka Kecojevića, Peđu Spasojevića, Ćeru... Pripremali su se i u hali na Beogradskom sajmu, gde je pre toga osvojena prva evropska medalja (srebrna) za jugoslovensku košarku pod vođstvom prof. Ace Nikolića.

Ćera je potom sa svojim vršnjacima, ali i sa starjim košarkaškim radnicima Valjeva, osnovao KK Student i učestvovao u izgradnji otvorenog terena pored Ljubostinje. Godinama je bio u upravi kluba, koji je imao žensku ekipu u Prvoj ligi, a mušku selekciju u Srpskoj  i Drugoj ligi tadašnje Jugoslavije. Jedno vreme bio je i profesionalni generalni sekretar.

Studirao je filozofiju, drugovao sa Vladom Mijanovićem, aktivno učestvovao u studentskim protestima 1968, a dvorište Filozofskog fakulteta bilo je glavno uporište buntovnih studenata, koji su od Josipa Broza tražili demokratizaciju društva, koja je bila i obećana. Docnije je bio učesnik stalnih protesta protiv režima Slobodana Miloševića okončanih petooktobarskim promenama 2000. godine.

Bio je oženjen etonolog Zoricom (Savić). Imaju sina Vuka i kćerke Jelenu i Kseniju. Dočekali su i unučiće.

Sahrana Slobodana Ćeranića Ćere biće danas u 14.30 sati na Novom groblju u Valjevu.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 10 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara