Rade Pirgić (foto: Revija Kolubara)
Rade Pirgić (foto: Revija Kolubara)
16.06.2016, 12:19

Rade Pirgić (1957 – 2016)

č: | fb:

Na VMA u Beogradu jutros je, posle kraće bolesti, umro ekonomista Radivoje Rade Pirgić (1957), jedan od osnivača Srpskog pokreta obnove (SPO) u Valjevu. Iz stare gradske porodice - otac Momčilo bio je Tešnjarac, a majka Jela iz Zlokućana, unuk Solunskog ratnika, posle Valjevske gimnazije završio je Ekonomski fakultet u Berogradu. Na specijalizaciji o bankarstvu i poslovanju na berzi bio u Francuskoj. Uspešno je radio i u društvenom i u privatnom sektoru. Bio je rukovodilac u "Slogi" i "Uzoru" i privatnoj brokerskoj kući "Masters broker".

U mladosti je bio sportista - fudbaler, u mlađim selekcijama Budućnosti, a docnije u FK Tešnjar. U politici se obreo 1990-tih sa početkom višestranačja u Srbije. Bio je jedan od osnivača SPO u Valjevu i njegov funkcioner, koordinirao je rad DEPOS-a za lokalne izbore 1992-93. godine. Kao kadar SPO bio je pomoćnik ministra za turizam i trgovinu Vlade Srbije u vreme Bojana Dimitrijevića.

U nekoliko navrata biran je za odbornika SO Valjevo, a na lokalnim izborima 2004, kada je gradonačelnik Valjeva jedini put do sada u ovovremenoj Srbiji biran neposredno, bio je kandidat Srpskog pokreta obnove.

Krajem leta 1985-te ostao je bez brata Nenada, koji je tragično nastradao tokom služenja JNA, u kasarni u Kosovskoj Mitrovici.

U braku sa dr Nadom (rođ. Đorđević) ima sinove Nenada i Tomislava.

Rade Pirigić biće sahranjen u subotu u 13.00 časova na Novom groblju u Valjevu. Opelo će biti održano u subotu u podne u crkvi Pokrova presvete Bogorodice.

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 50 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...