Zoran Hranjec  (foto: S. Đerić)
Zoran Hranjec (foto: S. Đerić)
04.08.2016, 10:48

Dr Zoran Hranjec (1933-2016)

č: | fb:

U Valjevu je, posle kraće bolesti, preminuo stomatolog dr Zoran Hranjec (1933-2016), sin čuvenih gimnazijskih profesora – matematičara Nikole i profesorke srpskog jezika Katarine Kaće (rođ. Spremić), koja je dala veliki doprinou radu školske dramske sekcije uz angažman i u Narodnom pozorištu dok je u Valjevu postojalo.

Iz generacije je gimnazijalaca, koja je dala broje vrsne intelektualce afirmisane na svim poljima stvaralaštva – od inženjera i lekara, do profesora, sudija, novinara... To je jedna od retkih generacija koja je objavila „Spomenicu“ sa potpisom svih đaka.

 

Na Beogradskom univerzitetu upisao je najpre studije fizičke hemije, koje će ubrzo napustiti zbog nežnog zdravlja i štetnih laboratorijskih vežbi i preći na stomatologiju. Po okončanim studija vraća se u Valjevu i radi na Dečijem odeljenju stomatologije, docnije i kao specijalista dečje i preventivne stomatologije.

Nemerljiv je dr Hranjecov doprinos razvoju školskih zubnih ambulanti za šta se izborio upornim ubeđivanjem tadašnjeg rukovodstva Zdravstvenog centra i školskih vlasti u Valjevu. Danas gotovo sve osnovne i srednje škole imaju stomatološke ambulante i školskog zubara, pravi temelj za brigu o zdravlju zuba najmlađih.

Poslednje godine radnog staža proveo je u Valjevskoj filijali RFZO zbog čega je morao da specijalizira i socijalnu medicinu sa statistikom.

 

Dr Hranjec je bio jedan od osnivača DS-a u Valjevu, a potom i Demokratske stranke Srbije (DSS) dr Vojislava Koštunice, kojoj je bio veran uprkos svim previranjima. U kriznim trenucima, kada je pretilo gašenje valjevskog odbora DSS, kratko je bio predsednik dok se stanje nije stabilizovalo a potom na unutarstranačkim izborima izabrano novo ukovodstvo.

 

U braku sa pok. Ivankom (rođ. Filipović), profesorkom geografije u Ekonomskoj školi, imao je kćerke Draganu (ud. Novičić), šumarskog inženjera i pok. Kaću (ud. Smrečnik), apsolventa književnosti. Ima unuke Bana i Vladu, Darku i Dubravku.

 

Dr Zoran Hranjec biće sahranjen ovoga popodneva na Novom groblju u Valjevu prema sopstvenoj želji u krugu najuže porodice.

 

Aktuelno