Zoran Hranjec  (foto: S. Đerić)
Zoran Hranjec (foto: S. Đerić)
04.08.2016, 10:48

Dr Zoran Hranjec (1933-2016)

č: | fb:

U Valjevu je, posle kraće bolesti, preminuo stomatolog dr Zoran Hranjec (1933-2016), sin čuvenih gimnazijskih profesora – matematičara Nikole i profesorke srpskog jezika Katarine Kaće (rođ. Spremić), koja je dala veliki doprinou radu školske dramske sekcije uz angažman i u Narodnom pozorištu dok je u Valjevu postojalo.

Iz generacije je gimnazijalaca, koja je dala broje vrsne intelektualce afirmisane na svim poljima stvaralaštva – od inženjera i lekara, do profesora, sudija, novinara... To je jedna od retkih generacija koja je objavila „Spomenicu“ sa potpisom svih đaka.

 

Na Beogradskom univerzitetu upisao je najpre studije fizičke hemije, koje će ubrzo napustiti zbog nežnog zdravlja i štetnih laboratorijskih vežbi i preći na stomatologiju. Po okončanim studija vraća se u Valjevu i radi na Dečijem odeljenju stomatologije, docnije i kao specijalista dečje i preventivne stomatologije.

Nemerljiv je dr Hranjecov doprinos razvoju školskih zubnih ambulanti za šta se izborio upornim ubeđivanjem tadašnjeg rukovodstva Zdravstvenog centra i školskih vlasti u Valjevu. Danas gotovo sve osnovne i srednje škole imaju stomatološke ambulante i školskog zubara, pravi temelj za brigu o zdravlju zuba najmlađih.

Poslednje godine radnog staža proveo je u Valjevskoj filijali RFZO zbog čega je morao da specijalizira i socijalnu medicinu sa statistikom.

 

Dr Hranjec je bio jedan od osnivača DS-a u Valjevu, a potom i Demokratske stranke Srbije (DSS) dr Vojislava Koštunice, kojoj je bio veran uprkos svim previranjima. U kriznim trenucima, kada je pretilo gašenje valjevskog odbora DSS, kratko je bio predsednik dok se stanje nije stabilizovalo a potom na unutarstranačkim izborima izabrano novo ukovodstvo.

 

U braku sa pok. Ivankom (rođ. Filipović), profesorkom geografije u Ekonomskoj školi, imao je kćerke Draganu (ud. Novičić), šumarskog inženjera i pok. Kaću (ud. Smrečnik), apsolventa književnosti. Ima unuke Bana i Vladu, Darku i Dubravku.

 

Dr Zoran Hranjec biće sahranjen ovoga popodneva na Novom groblju u Valjevu prema sopstvenoj želji u krugu najuže porodice.

 

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 23 sati 33 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 19 sati

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara