Miodrag Mile Petrović (foto: Đorđe Đoković)
Miodrag Mile Petrović (foto: Đorđe Đoković)
29.08.2016, 09:11

Putuj kapetane

č: | fb:

Miodrag Petrović, akademski slikar sa reputacijom, profesor, vaspitač, pedagog, dobri duh ubske varoši, pokretač i utemeljivač  Likovnog udruženja „Spektar“, blagorodan i tankoćutan, ostavio je kičicu i boje, svoje mile i drage, Kostu, Božicu, Komicu, i zaputio se tamo gde će ga dočekati većina njegove bivše klase, među kojima su i Milić od Mačve i Momo Kapor. Pretpostavljam da onaj, tamo gore, priprema jednu veliku nebesku izložbu i zato ga pozvao, jer bez Mila to ne bi moglo.

 

Slikao je tamnavske sutone i zore, ljude i predele, udžerice i plotove, stare hanove u kojima je jedini prepoznao prošlost, istoriju i legendu, a mi jedva čekali da nam se sklone sa očiju. Slikao je valjevski Tešnjar, koji se proširio po celoj Srbiji, a nijedan Vukov sabor u Tršiću nije mogao početi dok ga Mile ne bi uramio.

Jednog leta, sa svežnjem mediteranskih akvarela pod rukom, ušao je u jedan primorski muzej, a odatle izašao kao počasni građanin Perasta, grada starih kapetana, i tako je otpočela i njegova duga plovidba morima, snovima i oblacima.

 

Posle sveke izložbe reći će: idemo dalje; kad je postao slikar pogorelac, kad je cela galerija stradala u požaru, prkosno i odlučno kazaće: idemo iz početka. Jedne prilike reći će: najbolje sam slikao u početku, publika me razmazila. I dok je za druge novi početak muka i pokora, za njega je to bio novi izazov, nova avantura, novo putovanje i tada se osećao onako – taman.

Miodrag Petrović, dobitnik nagrada u onoj velikoj državi, u sećanjima sugrađana ostaće kao naš, domaći slikar, jer mislim da u ovoj varoši nema kuće koja ne drži bar jednu njegovu sliku i kad god pogledate u nju, setićete se velikog majstora i tako ga čuvati i voleti.

 

Pamtiću ga dok mi pokazuje nova platna, dok sviruckajući popravlja bravu na kamp prikolici, po izreci da „nema čamca koji ne propušta vodu“. Nikad nije naučio da pliva, a tolika leta je proveo u čamcu i tolikima pomogao da izađu na drugu obalu i zapute se stazama umetnosti i stvaralaštva. Pamtićemo ga po tome što je celim njegovim bićem isijavala nečija izreka: vedroga neba i ljudskoga lica nikada se neću nagledati.

 

Našpanuj platno, majstore, anđeli će ti mešati boje. Bio si poštovan i slavan ovde, pa ni tamo ne može biti drugačije. Volimo te i tugujemo. Putuj kapetane!

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 20 sati 8 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 15 sati 36 minuta

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara