Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
01.11.2016, 08:02

Odlazak doajena valjevske muzičke i boemske scene

č: | fb:

Danas će na Novom groblju u Valjevu biti sahranjen klavirista Prvoslav Dragoljub Petrović, koji je preminuo 30. oktobra. Stariji Valjevci žale zbog odlaska gospodina za klavirom, mlađi žale što ga nisu upoznali i mnogo toga od njega naučili.

 

Dragoljub Petrović je decenijama svirao klavir u Grand hotelu, potom u Centralu, a poslednjih godina je klavir svirao u Zlatiboru.

 

Rođen je 1933. godine u Valjevu. Sa nepunih 12 godina počeo je da svira klavir i to klavir koji je teškom mukom unet u malu kuću na Bairu. Završio je Srednju muzičku školu "Stanković" u Beogradu. U Grand hotelu počeo je da svira kada je imao samo 16 godina. Dragoljub Petrović muzicirao je u različitim prilikama Valjevcima, koji ga izuzetno poštuju i cene, više od 65 godina. 

 

Sedamdesetšestogodišnja Valjevka Nada Sarić, koja 56 godina živi i radi u Americi, Dragoljubova prijateljica, u tekstu za Kolubarske.rs pod nazivom, "Ko je Dragoljub", prošle godine je napisala:

"Dragoljub proslavlja rođenja, krštenja, svadbe i proslave mature. I kad se svi umore i odu kući, Dragoljub još uvek svira. U zoru Dragoljub krene kući i neko mu nosi harmoniku, ne zato što mu je teška, nego zbog toga što je svakome čast da dodirne Dragoljubovu harmoniku. Sutradan se Dragoljub seća samo pristojnih događaja i vrlo je diskretan. Dragoljub čak sa poštovanjem i psuje, tiho i nežno. Dragoljub voli ljubav i oduševi se kad kad je neko zaljubljen, u bilo koga... Dragoljub je prošlost, sadašnjost i budućnost koja drži Valjevo. 

Kada sam daleko od Valjeva i uhvati me panika da Valjevo nije više tamo, ja pozovnem Central da pitam da li Drgoljub svira? Kada mi kazu da Dragoljub svira, onda znam da je u Valjevu sve uredu".

 

Arhitekta Vlada Simović, koji živi u Americi više od 40 godina, u pismu svojoj školskoj drugarici Nadi Sarić, nakon što je saznao da je preminuo Dragoljub, napisa:

"Nadam se da će Valjevo, valjevska štampa i televizija, umeti da obeleže taj tužan dan i veliki gubitak, odlaskom doajena valjevske muzičke i boemske scene i, treba naglasiti, velikog gospodina izraslog u udžericama njegovog garavog plemena.

Na valjevskom zvezdanom nebu jedna je sigurno njegova i ako je tiha blaga noć, sigurno će se čuti njegova muzika i setni glas. Nama ostaje da popijemo po malu rakiju, za pokoj njegove plemenite duse".

 

Sahrana Dragoljuba Petrovića je danas u 14.00 časova na Novom groblju, a opelo će se obaviti u porodičnoj kući u Ulici Milovana Glišića.

 

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 3 sati 53 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 3 sati 53 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 3 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara