Miki Jevremović (foto: Đorđe Đoković)
Miki Jevremović (foto: Đorđe Đoković)
14.01.2017, 10:23

Miki Jevremović (1941 – 2017)

č: | fb:

U Beogradu je, posle kraće bolesti, preminuo Miodrag Miki Jevremović (75), poznati pevač. Kao đak Valjevske gimnazije karijeru je počeo na tada tradicionalnoj priredbi "Prvi glas Srbije" o držanoj u nekadašnjem Domu omladine, zgradi nekadašnje kafane Balkana u Karađorđevoj ulici, koja se nalazila na delu sadašnjeg Gradskog trga gde je podignut soliter za potrebe SO Valjevo.

 

"Lansirao" ga je neumorni lovac na talente, prof. Dragan Mijanović, a Miki je tokom čitave karijere bio veran svom "Abraševiću" u valjevskoj grupi ABV 6, koju je vodio Petar Đurić Kare. Ostalo je zapamćeno i to da je svojoj gimnaziji za jedan od njenih jubileja poklonio pesmu "Valjevo voljeni grade" za koju je tekst napisala pokojna profesorka Ljubica Nožica Ćubana, dok je muziku komponovao dr Voja Milutinović. Poslednji put Miki je u Valjevu, zajedno sa kćerkom Jelenom, pevao na dočeku nove 2013. godine na otvorenoj sceni na platou pred Domom kulture.

 

Šezdesetih godina prošlog veka u vrhove jugoslovenske estrade lansirala ga je pesma "Pijem" da bi potom imao mnogobrojne hitove (Mama, Ako jednom vidiši Mariju, Osamnaest žutih ruža, Lihnida...), koji su bili popularni i u tadašnjem SSSR-u, gde je, zajedno sa Đorđem Marjanovićem i Radmilom Karaklajić, bio ljubimac masa. Redovno je učestvovao na prestižnim festivalima u Opatiji, Zagrebu, Splitu, Beogradskom proleću, ne retko i pobeđivao. Takođe i na Ekspresovom letnjem karavanu "Pesma leta" kada se danima krstarilo posebno Jadranskom obalom.

Miki Jevremović i Anatolij Karpov

Miki Jevremović i Anatolij Karpov (Foto: Đorđe Đoković)

Možda je manje znano da je Miki Jevremović, posle gimnazije, studirao mašinstvo u Beogradu. Bio je zaljubljenik u šah sa titulom majstorskog kandidata. U Valjevu se poslednji put na "64 crno-bela polja" pojavio prilikom poslednje od nekoliko simultanki nekadašnjeg svetskog prvaka, velamajstora Anatolija Karpova, počasnog građanina Valjeva, upriličenoj na Trgu vojvode Mišića ispred Grand hotela.

 

Iz dva braka Miki ima troje dece, sinove Đorđa i Stefana i kći Jelenu, dočekao je i unučiće. Vreme i mesto shrane Mikija Jevremovića biće naknadno saopšteni.

 

 

Aktuelno

Štrajk upozorenja u HK Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Čeka se odluka Nadzornog odbora Pre 18 sati 17 minuta

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u Krušiku

Nezadovoljni radnici valjevske fabrike "Krušik", uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, ispred pogona u krugu fabrike. Prema rečima predstavnika...  · 22 komentara

Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Što više objekata priključiti na daljinsko grejanje Pre 21 sati 55 minuta

Prezentacija dokumenta "Energetska politika Valjeva"

Valjevo može da koristi geotermalne izvore, biomasu i solarnu energiju, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha,...  · 1 komentar

Takmičenje u plesu (foto: www.mionica.rs)
Državno prvenstvo Pre 18 sati 58 minuta

Najbolji sportski plesači Srbije i regiona u Mionici

Mionica je bila domaćin plesnog spektakla sa oko 500 učesnika iz 24 kluba. Luka Dugalić i Barbara Vlajković su šampioni u standardnim plesovima u kategoriji do 21 godine.