Miki Jevremović (foto: Đorđe Đoković)
Miki Jevremović (foto: Đorđe Đoković)
14.01.2017, 10:23

Miki Jevremović (1941 – 2017)

č: | fb:

U Beogradu je, posle kraće bolesti, preminuo Miodrag Miki Jevremović (75), poznati pevač. Kao đak Valjevske gimnazije karijeru je počeo na tada tradicionalnoj priredbi "Prvi glas Srbije" o držanoj u nekadašnjem Domu omladine, zgradi nekadašnje kafane Balkana u Karađorđevoj ulici, koja se nalazila na delu sadašnjeg Gradskog trga gde je podignut soliter za potrebe SO Valjevo.

 

"Lansirao" ga je neumorni lovac na talente, prof. Dragan Mijanović, a Miki je tokom čitave karijere bio veran svom "Abraševiću" u valjevskoj grupi ABV 6, koju je vodio Petar Đurić Kare. Ostalo je zapamćeno i to da je svojoj gimnaziji za jedan od njenih jubileja poklonio pesmu "Valjevo voljeni grade" za koju je tekst napisala pokojna profesorka Ljubica Nožica Ćubana, dok je muziku komponovao dr Voja Milutinović. Poslednji put Miki je u Valjevu, zajedno sa kćerkom Jelenom, pevao na dočeku nove 2013. godine na otvorenoj sceni na platou pred Domom kulture.

 

Šezdesetih godina prošlog veka u vrhove jugoslovenske estrade lansirala ga je pesma "Pijem" da bi potom imao mnogobrojne hitove (Mama, Ako jednom vidiši Mariju, Osamnaest žutih ruža, Lihnida...), koji su bili popularni i u tadašnjem SSSR-u, gde je, zajedno sa Đorđem Marjanovićem i Radmilom Karaklajić, bio ljubimac masa. Redovno je učestvovao na prestižnim festivalima u Opatiji, Zagrebu, Splitu, Beogradskom proleću, ne retko i pobeđivao. Takođe i na Ekspresovom letnjem karavanu "Pesma leta" kada se danima krstarilo posebno Jadranskom obalom.

Miki Jevremović i Anatolij Karpov

Miki Jevremović i Anatolij Karpov (Foto: Đorđe Đoković)

Možda je manje znano da je Miki Jevremović, posle gimnazije, studirao mašinstvo u Beogradu. Bio je zaljubljenik u šah sa titulom majstorskog kandidata. U Valjevu se poslednji put na "64 crno-bela polja" pojavio prilikom poslednje od nekoliko simultanki nekadašnjeg svetskog prvaka, velamajstora Anatolija Karpova, počasnog građanina Valjeva, upriličenoj na Trgu vojvode Mišića ispred Grand hotela.

 

Iz dva braka Miki ima troje dece, sinove Đorđa i Stefana i kći Jelenu, dočekao je i unučiće. Vreme i mesto shrane Mikija Jevremovića biće naknadno saopšteni.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 4 sati 5 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 54 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.