Milena Matić (foto: Iz porodičnog albuma)
Milena Matić (foto: Iz porodičnog albuma)
23.02.2017, 13:57

Milena Matić (1957 – 2017)

č: | fb:

Rođena je u Valjevu, gde je završila osnovnu školu. Valjevsku gimnaziju - društveno jezički smer je završila 1975. godine, (razredna Tatjana Joksimović), i već tada je ispoljila ljubav prema jezicima (nemački i ruski), a bila je aktivna i u Istraživačima.

 

Među prvim Valjevcima je upisala smer Turizam na Prirodno matematičkom fakultetu, želeći da spoji ljubav prema jezicima i prirodi. Diplomirala je sa temom iz turizma valjevskog kraja 1980. godine.

Prvo je radila kao turistički vodič za nemačke turiste na Crnogorskom primorju i kao recepcionar u hotelu na ostrvu Mljet, a potom je bila vodeći referent za rekreaciju i godišnje odmore u Krušiku.

Bila je prvi šef Marketing turističke agencije Grand u UTP Sloga od 1989 do 19991, kada otvara svoji turističku agenciju VUMI turs.

 

Zbog kriza u turizmu 90-tih godina i ljubavi prema jezicima 1996. upisala je Filološki fakultet - engleski jezik i književnost i još kao student završnih godina predavala engleski jezik u valjevskim školama. Nemački je usavršavala u Štutgartu, a engleski u Birmingemu

 

Bila je direktor Turističke organizacije Valjeva od 2001. do 2004. i u tom periodu ostvarila izuzetne rezultate: aktiviran je biro na Divčibarama, pokrenuti ski liftovi, urađene pregledna i štampana karta Divčibara, u saradnji sa planinarima obeležene planinarske staze; bila je član grupe za urbanističko planiranje Divčibara. U Valjevu je otvorena prva suvenirnica i turistički informativni punkt. Posebnu pažnju je posvetila valjevskim manastirima i Brankovini za koje je bila urednik prvih, vrlo uspelih, prospekata za koje je uradila i prevode na engleski i nemački jezik. Predano je radila na organizaciji manifestacija: Dani maline u Brankovini, Zlatne ruke i Tešnjarske večeri, učešću na sajmu turizma.

 

Svojim velikim trudom, izuzetnim organizacionim sposobnostima i znanjem nemačkog i engleskog jezika značajno je doprinela unapređenju i proširenju saradnje Valjeva sa Fafenhofenom. Obim pomoći tokom više godina je značajno porastao, kao i broj gostovanja valjevske dece i umetnika u Fafenhofenu.

 

Od 2006. godine predavala je engleski jezik u više srednjih škola - najduže u ekonomskoj, gde je uvodila niz novih pristupa u nastavi. Od 2012. godine je prosvetni savetnik u Načelstvu prosvete Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Preminula je u Valjevu 7. februara posle dvogodišnje borbe sa teškom bolešću.

 

Bila je jedna od retkih Valjevki koja je završila dva fakulteta i istovremeno majka troje dece i uzorna supruga.       

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 5 sati 15 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 7 sati 52 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar