Stamen Ivanov
Stamen Ivanov
30.08.2017, 15:30

Stamen Ivanov (1929 - 2017)

č: | fb:

Sinoć je u Valjevu u 88. godini preminuo gimnazijski profesor u penziji Stamen Ivanov, jedan od onih profesora Valjevske gimnazije koji su bitno doprineli ugledu i razvoju ove škole.

 

Profesor Stamen Ivanov je rođen u selu Barje kod Boliselgrada 29. novembra 1929. godine. Završio je Prirodno-matematički fakultet grupa biologija u Beogradu.

 

Od 1955. do 1996. godine radio je kao profesor biologije u Valjevskoj gimnaziji, a nekoliko godina je pored nastave obavljao i funkciju pomoćnika direktora.

 

Stamen Ivanov je preko četrdeset godina na zanimljiv i popularan način predavao biologiju generacijama učenika Valjevske gimnazije trudeći se da mladim ljudima približi sve fenomene klasičnih bioloških nauka  ali i sve tajne evolucije i modernih bioloških nauka poput genetike. Kod svojih učenika je razvijao radoznalost, interesovanje za biologiju i ljubav prema prirodi i njenim lepotama.

 

Za svoj obrazovno-vaspitni rad više puta je dobijao ocenu naročito se ističe, a nagrađivan je i drugim važnim priznanjima i nekoliko puta vanredno unapređivan. Najbolji njegovi učenici ga smatraju za idejnog inspiratora mladih istraživača u Valjevu, a kasnije i u celoj Srbiji.

 

Ono po čemu ćemo ga pamtiti je njegova briga za uređivanje i tehnološki napredak Valjevske gimnazije. Zaslužan je za kinofikaciju svih nastavnih oblasti šezdesetih godina i uvođenje interne televizije osamdesetih godina. Svim direktorima je bio desna ruka u opremanju škola novim nastavnim sredstvima, učilima, modernim nameštajem, zelenilom ... ali i u obezbeđivanju sredstava za te namene.

 

Ipak ono po čemu će profesor Stamen Ivanova ostati u večnom sećanju generacija svojih učenika, mnogobrojnih  kolega, prijatelja i poznanika su njegov vedri duh, srdačnost, otvorenost i neusiljena komunikacija sa đacima i kolegama protkana često raznim šalama i dosetkama. Bio je omiljen među svojim učenicima i poznanicima, i na susretima generacija često nije mogao da se opredeli sa kojom generacijom će na druženje, jer su sve generacije želele da on bude baš sa njima.  

 

Profesor Stamen Ivanov je bio otvorena knjiga, enciklopedija životne mudrosti, ali i  dobrodušan i human čovek, koji je vodio humanitarne akcije i do poslednjeg svog dana pomagao svima sa kojima se družio. Pamtićemo ga kao čoveka malog gabarita, ali velikog ljudskog formata, ogromne životne snage i veoma pozitivne ličnosti, profesorakoji je prema svojim učenicima gajio vaspitački i roditeljski odnos, pun korektnosti, pravednosti, ljubavi i razumevanja.   

 

Komemoracija povodom smrti profesora Stamena Ivanova biće održana u svečanoj sali Valjevske gimnazije u četvrtak 31. avgusta  u 11 časova, opelo je u 13 časova u porodičnoj kući u Karađorđevoj 116, a sahrana u 14 časova na Gračanskom groblju u Valjevu.

Aktuelno

Dobitnici Vukove nagrade (foto: )
Za 2023. godinu Pre 19 sati 34 minuta

Izuzetna Vukova nagrada dodeljena valjevskoj biblioteci

Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu. Direktorki Matične biblioteke Violeti Milošević nagrada je uručena na tradicionalnoj svečanosti u...