Registracija Prijava preko FB
Aca Dragićević (iz privatnog albuma)
Aca Dragićević (iz privatnog albuma)
02.03.2018, 09:19

Aca Dragićević (1962 - 2018)

č: | fb:
Umro je posle dužeg bolovanja jedan od najboljih mioničkih sportista, košarkaš Aca Dragićević (56), koji je uspešno igrao i za Partizan i Metalac. Mlađi od sinova Časlava Bana Dragićevića, jednog od čestitijih predsednika Mioničke opštine, košarku je zaigrao u OKK Mionica nastaloj na uzletima tog sporta 1980-tih godina posle Metalčevog bitisanja u Prvoj ligi SFRJ.
 
 
Košarka je tada u Mionici bila svakodnevna tema dana, a uz Acu tome su doprineli i Marjan, Šutula, Mura, Kole, Miša Dragojević, Sava Žunjić... Trener je bio Mika "Pita" Popović, poreklom iz Komanica, tehniko Dragan Tasa Dragićević, a predsednik kluba advokat Vasa Milovanović, Sankovčanin. Utakmice na otvorenom terenu iza opštinske zgrade bile su uvek posećene, igralo se u južnoameričkoj atmosferi na mionički način.
 
 
Aca Dragićević je ubrzo otišao u Partizan, gde je kao odličan odbrambeni igrač sa sjajnim rasponom ruku i dobar šuter sa visokim skokšutem izborio mesto među najboljima. Pamti se njegova partija u derbiju sa Crvenom zvezdom, u Hali sportova na Novom Beogradu (Pionira tad nije bilo) koji je izgradila valjevska Jablanica. Dao je 17 koševa, a njegova serija u samom finišu večitog derbija presudila je crveno-belima.
 
 
O tome ja na društvenoj mreži FB sinoć svedočio i trener Bora Džaković, koji je tada vodio Partizan, objavljujući i fotografiju iz tajm-auta na kojoj je i Aca Dragićević, a mi danas prenosimo ovu na kojoj je Saša Đorđević (6).
 
Dragićević u KK Partizan

Dragićević u KK Partizan (Foto: iz privatnog albuma)

 

 
Košarkašku karijeru je uspešno okončao u Metalcu igrajući u renoviranoj ekipi zajedno sa Alimpićem, Đuricom, Marjanom Đurićem, Matijaševićem, Sinđelićem, Rajićem, golobradim Vladom Đokićem, Đukanovićem, Radojičićem... Treneri su mu bili Stančić, Pita i Ikica, Zoća Kovačević...
 
 
Aca ima kći u braku sa advokaticom Zoricom Panić, kod čijeg je oca obućara Milana u Tešnjaru godina 1990-tih svraćao i imenjak mu Milan Panić, naš biznismen u SAD, tada jugoslovenski premijer posle raspada SFRJ.
 
 
Sahrana Ace Dragićevića, dragog i skromnog čoveka, obaviće se na Novom groblju u Valjevu od 14.30 sati. Pre toga, od 13.30, u Metalcu će, kako i dolikuje, biti upriličena komemoracija u čast jednog od brojnih košarkaša koji su pisali 70 godina dugu istoriju tog kluba.
 
 

Aktuelno

Tamara Jokić u teatru Sarsuela u Madridu (foto: Fanny Bergé)
Mlada Valjevka radom i talentom već dosegla visine fado muzike Pre 21 sati 3 minuta

Tamara Jokić delila scenu sa Marizom

Mlada Valjevka Tamara Jokić je, u okviru proslave dvadeset godina muzičke kuće Casa Limon, pevala u teatru Sarsuela u Madridu uz čuvenu prvu damu fada Marizu. "Velika je čast i radost bila biti na...  · 4 komentara

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 17 sati 7 minuta

Koliko je u demokratskoj stranci, demokrata?

Poodavno smo oguglali i na veće potrese od ovog koji je zadesio ovdašnje demokrate, tako da samo "lepo vaspitanje" traži bilo kakav osvrt! Ali nije zgoreg obratiti pažnju na nešto starije, češće i...  · 4 komentara

Momčilo Aleksandrić  (foto: www.muzika.edu.rs)
U svečanoj sali Valjevske gimnazije Pre 17 sati 6 minuta

Koncert gitariste Momčila Aleksandrića

U Valjevskoj gimnaziji u 20 časova koncert gitariste Momčila Aleksandrića, koji je osnovno muzičko obrazovanje stekao u valjevskoj muzičkoj školi "Živorad Grbić". Od 2016. godine pohađa doktorske...