Komemoracija Branko Vićentijević Džane (foto: Đorđe Đoković)
Komemoracija Branko Vićentijević Džane (foto: Đorđe Đoković)
05.11.2018, 17:36

Komemoracija i oproštaj od Džana

č: | fb:

"Džane nije umro, pridružio se nebeskoj redakciji valjevskih novinara, tamo gde je bolji deo Valjeva", rekle su kolege Branka Vićentijevića Džana na komemoraciji u Valjevskoj gimnaziji.

 

Od Džana, jednog od najboljih valjevskih novinara, dugogodišnjeg urednika Radio Valjeva i Revije "Kolubara", dopisnika Bete i mnogih beogradskih i jugoslovenskih glasila, novinara internet novina Kolubarske.rs, danas su se oprostili profesor dr Radovan Marjanović, kolege Radmila Novaković, Predrag Lučić, Slobodan Ćirić, Darija Ranković i Dragan Janjić, urednik agencije Beta.

Dragan Janjić

Dragan Janjić (Foto: Đorđe Đoković)

Urednik Bete Dragan Janjić se oprostio od kolege i velikog novinara koji je bio među prvima koji su "gradili Betu" i koji je od samog osnivanja bio dopisnik te agencije.

- Džane je bio dobr novinar, pouzdan i odgovoran. Njegovu vest nikada nismo proveravali niti smo sumnjali u istinistost onog što nam je Džane poslao. Bio je jedan od naših najboljih dopisnika - rekao je Dragan Janjić.

Radmila Novaković

Radmila Novaković (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Džanova prijateljica i koleginica Radmila Novaković je rekla da o Džanu nikada neće govoriti u prošlom vremenu.

 

- BŽV kao pečat poštenja i hrabrosti, kao pečat čoveka koji nije pristajao da, eto, ćuti pa ma šta ga koštalo. A koštalo je. Krupno je koštalo. Nije pristajao da u svakakvom vremenu i svakojakoj sili svima bude dobar. Radije je bio kamenčić u cipeli da žulja i da nagoni na hramanje. I otišao je, ako je otišao, kao slobodan čovek. Novinar koji nije imao cenu, ovenčan dodeljenim, ali i nedodeljenim nagradama. O Branku Vićentijeviću Džanu mnogo, mnogi ima da se kaže, da se prećuti ništa... I teško da će uskoro ova praznina iza Džana gorostasa moći da se makar prepolovi - rekla je Radmila Novaković.

 

Slobodan Ćirić

Slobodan Ćirić (Foto: DjordjeDjokovic)

"Neka mi ne bude zamereno što ću kao novinar lista Napred reći - svaka čast Radio Valjevu, Reviji Kolubara, agenciji Beta i internet novinama Kolubarske.rs i mnogim drugim medijima, ali... otišao je još jedan novinar Napreda", rekao je novinar Slobodan Ćirić. 

 

- Ne mogu, a da se ovim tužnim povodom ne setim karikature davno počivšeg, a besmrtnog, Branka Obradovića napravljene 1985. godine u čast 40. godišnjice lista Napred koja i danas krasi jedan od zidova naše redakcije, na znam zašto baš iznad moje glave. Na toj karikaturi nastaloj pre više od tri decenije, analogno čuvenoj slici "Čas anatomije", prikazan je redovni Napredov redakcijski sastanak petkom u pola devet. Tom karikaturom predstavljena je cela redakcija valjevskog nedeljnika, duplo veća pre 33 godine nego što je danas. Već bezmalo pola te redakcije iz 1985. negde tamo gore pravi neke nove novine. Branko Obradović prati privredu, politiku i crta karikature. Zoran Joksimović je preokupiran kulturom, Darko Marjanović juri za gradskim zbivanjima i komunalnim problemima. Moj Stevan sve ih grdi, gunđa, pali cigaretu za cigaretom, smišlja Mozaik i pakuje strane za novi broj... Sad su dobili i sportskog urednika. Džane je prešao u novu redakciju. Džane, prijatelju, ne kažem da nisi zaslužio, ali ako si mislio da ćeš se najzad odmoriti, prevario si se! Ova novinarska prokletinja je večna - Branko, Zoran, Darko i matori Ćira gore te čekaju i verovatno su već nervozni. Novi broj mora u štampu, prelom ne sme da kasni, i narod nebeski hoće da zna šta su Budućnost i Metalac radili u poslednjem kolu! Džane, majstore, naoštri pero i piši! Ti to umeš da radiš – rekao je Slobodan Ćirić.

Predrag Lučić

Predrag Lučić (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Novinar Predrag Lučić koji je novinarstvo učio uz Džana u Radio Valjevu prisetio se jednog događaja.

- Tako me je Džane jednom poslao u Dom zdravlja na skup gde se govorilo o bolestima grlića materice. Uradio sam to kako sam znao i umeo, i naravno na povratku sa terena, da li slučajno ili ne, dolazeći u radio, na hodniku me je sačekao Džane i  pre nego što sam uspeo da mu se požalim da to ipak nije tema  koju bih baš ja  trebalo da obrađujem, pitao me jedva zadržavajući smeh: "Ginekolog, kako je bilo"? Bio sam tako u redakciji ginekolog dok neki drugi događaji ovaj o kome sam govorio nisu poslali u zaborav...

Osim što nas je zanatu učio, Džane je bio i rame za plakanje, svi smo mu se poveravali, govorili o privatnim problemima. Savetovao nas je ako smo mu savet tražili i naravno, pošto je prilikom prvog sureta svakog novajliju pitao čiji je i odakle je, već znao i ono što ni sami nismo. I odakle, i po ocu i po majci, potičemo, sa kim smo familija... Sve je poznavao. Dragi prijatelju, učitelju, imao bih još mnogo toga da, opraštajući se od tebe, kažem ali ne mogu i znam da si o sebi mnogo više ćuteći govorio nego što bi iko od nas koji smo te voleli, mogao da izgovori. Zbogom dobri moj Džane – oprostio se od kolege i prijatelja Predrag Lučić.

Darija Ranković

Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Džane je bio nepokolebljiv, istrajan, uporan, pouzdan... Divila sam se njegovoj brzini da napiše vest, lakoći da napravi izveštaj, opažanju i povezivanju, ali i pamćenju koje je dosezalo, kako je znao šaljivo da kaže, i do "trećeg kolena". Džane je zasigurno bio u grupi velikih, najvećih valjevskih novinara. Nažalost nikada nije dobio Nagradu grada Valjeva i pored toga što su ga kolege godinama predlagale za to najviše priznanje. Nije bio po ukusu mnogih vlasti, kao što nije bilo ni njegova pisanje, ali je zato bilo po ukusu slušalaca i čitalaca i zato su ga voleli i poštovali. Pre pet godina, nama koji smo ga predlagali za to priznanje, je rekao – "Nemojte me više predlagati. Očigledno ne zaslužujem ili me neće. Neću ja da budem neko zbog koga će se odbornici sporiti i svađati". I nismo ga više predlagali. Pre tri godine jedan funkcioner me je upitao – "Zašto niste predložili Džana za Nagradu Grada"? Odgovorila sam – "Eto nismo, predložite ga vi". Nisu ga predložili...

Naša zajednička drugarica i koleginica juče mi reče da često odlazi na groblje, šeta i sa tugom zaključuje da je bolji deo Valjeva na groblju. Tom boljem delu Valjeva pridružio se sada i Džane – rekla je Džanova prijateljica i koleginica Darija Ranković.

Radovan Marjanović

Radovan Marjanović (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Profesor dr Radovan Marjanović oprostio se od "velikog, posebnog, po mnogo čemu drugačijeg novinara", tražeći da se Džanovi rukopisi, a toga je bilo od Radio Valjeva, preko Revije Kolubara do internet novina Kolubarske.rs, sačuvaju i publikuju.

 

- Ne predlažem nego tražim da se sve što je Džane pisao, a toga je bilo mnogo i iz različitih oblasti, sačuva i da se od toga knjiga napravi. Ne da bi se na taj način odala dužna pošta Džanu, nego da bi Džane i dalje živeo i radio, kao što je to činio sve ove godine na dobrobit svoje struke, sredine i građana", rekao je Radovan Marjanović.

 

Komemoracija Branko Vićetnijević Džane

Komemoracija Branko Vićetnijević Džane (Foto: Đorđe Đoković)

Branko Vićentijević Džane preminuo je 2. novembra u 69-oj godini života. Sahranjen je danas u prisustvu rodbine i mnogobrojnih prijatelja, kolega i poštovalaca na Novom groblju u Valjevu.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 58 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara