Slobodan Đukić (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Đukić (foto: Đorđe Đoković)
11.01.2019, 07:55

Slobodan Đukić Đule (1941-2019)

č: | fb:

Posle kraćeg bolovanja juče je u Valjevu preminuo inženjer šumarstva Slobodan Đukić Đule, nekadašnji predsednik Valjevske opštine.

 

Rođen je 1941. godine u Beogradu, detinjstvo je proveo u Donjoj Toplici gde je završio osnovnu školu u kojoj su službovali njegovi roditelji učitelji Ljubomir i Bosiljka (rođ. Stanišić). Gimnaziju je završio u Valjevu, a Šumarski fakultet u Beogradu.

 

Potiče iz porodice znamenitih Valjevaca. Deda Ljubomir Đukić bio je predsednik Valjevske opštine, direktor Štedionice i narodni poslanik. Čukundeda Kosta Stojšić bio je takođe predsednik Valjevske opštine i narodni poslanik, kao i član Kluba dvanaestorice. 

 

Slobodan Đukić Đule bio je prvi neposredno izabran predsednik Valjevske opštine na čijem je čelu bio od 1989. do 1992. godine. Ostalo je zabeleženo da je u vreme njegovog predsednikovanja, Skupština opštine Valjevo uskratila podršku Slobodanu Miloševiću. Pre funkcije predsednika, bio je dugogodišnji direktor u Vodoprivrednoj organizaciji "Erozija", a potom sekretar SIZ-ova materijalne proizvodnje. 

 

U periodu od 2000. do 2004. godine bio je zamenik ministra u Ministarstvu turizma i pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga.

 

Slobodan Đukić Đule bio je jedan od osnivača Moderne galerije, Nove demokratije i Rotari kluba u Valjevu. Za vreme njegovog mandata, a i ranije dok je bio sekretar SIZ-a a Dušan Mihajlović predsednik Opštine, osnovana je Moderna galerija, izgrađeni trgovi, bazeni u Petnici, Istraživačka stanica, adaptiran Grand hotel, započeta izgradnja akumulacije "Rovni", bio je predsednik Upravnog odbora Akumulacije u izgradnji. Učestvovao je u organizaciji prenosa moštiju Nikolaja Velimirovića iz SAD u Lelić.

 

Govorio je da "jedan čovek može, ali više njih može mnogo". U jednom intervju je rekao da bi za "Valjevo uradili mnogo više da nije bilo teških, ratnih devedesetih godina kada se vreme merilo količinom bola i patnje, a ne napretkom i razvojem".

 

U braku sa Danicom (rođ. Lazarević), diplomiranim hemičarem ima ćerku Milicu i sina Ljubomira.

 

Komemoracija povodom smrti Slobodana Đukića Đula održaće se u subotu 12. januara u 10.30 časova u Skupštini grada. Sahrana je u 13 časova na Novom groblju u Valjevu, a opelo u 11.30 časova.

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 3 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...