Registracija Prijava preko FB
Slobodan Lazić-Dule Cimer (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Lazić-Dule Cimer (foto: Đorđe Đoković)
17.08.2020, 13:53

Slobodan Lazić – Dule Cimer (1941-2020)

č: | fb:

Danas je u Beogradu preminuo Slobodan Lazić - Dule Cimer, jugoslovenski šampion i vicešampion u boksu, dugogodišnji predsednik BK Metalac.

 

Rođen je u Valjevu gde je završio osnovnu školu i elektrotehničarski zanat. Završio je i Višu trenersku školu, a aktivni sportista bio je od 1957-1973. godine. U bogatoj sportskoj karijeri zabeleženo je da je bio šampion Jugoslavije u boksu 1967, a vicešampion 1968. godine. Bio je član Radničkog i Metalca iz Valjeva, a nekoliko godina i beogradskog Partizana.

 

Dule Cimer, kako su ga svi zvali i poznavali, boksovao je 297 mečeva, postigao 240 pobeda. Za reprezentaciju Jugoslavije boksovao je 11 puta. "Pamtim i poraze, ali i da sam prve četiri godine karijere bio neporažen. Prvi meč sam izgubio od Rašete u Novom Sadu. Za 17 godina provedenih na ringu nikada se nisam predao, a samo sam jedan meč u svojoj karijeri izgubio prekidom", pričao je za Politiku.

 

Sportsku karijeru Slobodan Lazić Cimer zamenio je trenerskom i pedagoškom, i u tom poslu postigao odlične rezultate.

 

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. bio je stručni posmatrač, a na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, 1984. godine bio je zvanični trener reprezentacije. Jugoslovenski bokseri su se iz Amerike vratili sa četiri odličja. 

 

Uspešno je trenirao većinu boksera profesionalaca, međi njima Gorana Delića iz Banja Luke, prvaka sveta 2008. godine u teškoj kategoriji.

 

Slobodan Lazić Cimer slovio je za borbenog i upornog boksera, bio je omiljen i među publikom i među rivalima. Zbog velike energije, entuzijazma, posvećenosti, borbe za održanje i očuvanje srpskog boksa bio je jedna od najomiljenijih ličnosti među bokserima.

 

Cimera mnogi u Valjevu smatraju jednim od najuspešnijih sportista Valjeva svih vremena. Dobitnik je brojnihi priznanja i nagrada. Od države Srbije dobio je nacionalno sportsko priznanje, Majsku nagradu SOFK Jugoslavija, Zlatnu plaketu Valjeva, nagradu Gradskog sportskog saveza za životno delo...

 

Druga ljubav pored boksa bila mu je umetnost. Dule Cimer je bio ljubitelj filmova, redovan posetilac književnih večeri, izložbi. Nikada nije propustio otvaranje izložbe u Modernoj galeriji Ljube Popovića. Govorio je da voli slikarstvo naročito svojih Valjevaca Ljube i Pulike, a u galerije voli da odlazi jer su to mesta gde "se hrane duša i telo" i gde može da se divi majstorima. "Treba uživati i ceniti tuđe majstorstvo, dela i talenat".

 

Voleo je Valjevo i Valjevce. Više je brinuo on o njima nego oni o njemu. Bio je čovek stila i manira, za svakog poznanika imao je lepu reč, a za prijatelje ruku pomoći i reči ohrabrenja i utehe.

 

Slobodan Lazić Cimer iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, rođenu Medenica, ćerke Natašu i Stanislavu, sina Vladimira i posinka Đorđa. 

 

Komemoracija povodom smrti Slobodana Lazića Cimera održaće se u sredu, 19. avgusta u 10 časova u bašti restorana Lav na Jadru. Sahrana je u 13 časova na Novom groblju, a opelo počinje pola sata ranije.

 

U tekstu pod nazivom "Nebo čeka vitezove", koji je obajvljen u Sportskom žurnalu 1997. godine, piše: "Slobodan Lazić traje. Tako će i ostati, i kada jednog dana preko ramena prebaci torbicu sa kriškom sira i koricom hleba, i zaplovi pod tople oblake Brankovine – u večnost. Trajaće, jer čovek, bokserska duša, utaba neizbrisive tragove humanosti po kojima ima razloga koračati u budućnost...".

Aktuelno

Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
Povodom izbora za sevete mesnih zajednica Pre 19 minuta

Lokalni front: Apsolutna lakrdija Srpske napredne stranke

Lokalni front Valjevo u saopštenju za javnost, povodom izbora za sevete mesnih zajednica održanih 20. juna, navode da je reč o “apsolutnoj lakrdiji Srpske napredne stranke”. Smatraju da deo Odluke...

Lončar u Domu zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Završena rekonstrukcija Doma zdravlja Pre 14 sati 10 minuta

Zlatibor Lončar: Ovo je veliki dan za građane Valjeva

"Ovo je veliki dan za sve građane Valjeva", izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon obilaska renoviranog objekta Doma zdravlja. U pitanju je totalna rekonstrukcija preko 5000 kvadrata...  · 4 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 5 minuta

Apel iz vodovoda za racionalnu potrošnju vode

I pored povećane potrošenje vode ima dovoljno, ali Iz Vodovoda apeluju na racionalnu potrošnju i pozivaju sugrađane da vodu koriste za piće, a ne za pranje vozila i zalivanje trave, kako bi se na...  · 2 komentara