Radovan Beli Marković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli Marković (foto: Đorđe Đoković)
21.07.2016, 11:24

Promocija „Putnikove ciglane“ Radovana Belog Markovića

č: | fb:

Novi roman Radovana Belog Markovića „Putnikova ciglana“ biće predstavljen večeras u 19.00 časova u porti manastira Svetog Đorđa u Ćelijama u okviru manifestacije „Dani Lajkovca“. O knjizi će govoriti književni kritičar Vesna Trijić, prof. dr Radivoje Mikić i autor, moderator promocije je Daren Milivojević iz Gradske biblioteke. Odabrane odlomke čitaće Radmila Novaković, dok će u muzičkom delu programa učestvovati Hor Kulturnog centra „Hadži Ruvim“.

Roman Radovana Belog Markovića pod naslovom „Putnikova ciglana” objavila je Srpska književna zadruga. „Specifičan književni i jezički svet Radovana Belog Markovića, koji je u prethodnim knjigama doveo do pune originalnosti, sada je nastavljen i izmenjen. ’Putnikova ciglana’ ima istorijsku pozadinu – događa se u kolubarskom kraju od početka XX veka do godina komunističke vlasti, pri čemu umetnost pripovedanja menja duh istorijskih imena i zbivanja, a dodaje im književne elemente života; vampiri, strašila, sveludački skup u napuštenoj ciglani... Groteskno-humorna intonacija i posebna jezička igra-orkestracija daju ovom romanu visoke umetničke vrline“, rečeno je na predstavljanju romana.

Radovan Beli Marković za roman „Putnikova ciglana“ dobitnik je književne nagrada „Grigorije Božović“ za stvaralaštvo pisano u duhu pripovedne proze Grigorija Božovića.

Aktuelno