Koncert grupe Piloti (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert grupe Piloti (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2016, 21:16

Valjevo je centar galaksije i centar svih zbivanja

č: | fb:

Otvarajući jubilarne 30. Tešnjarske večeri gradončelnik Slobodan Gvozdenović se podsetio reči, kako reče, jednog od najuspešnijih gradonačelnika Valjeva, koji ustvrdi da je "Valjevo centar galaksije".

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

"Ovih dana Valjevo sigurno jeste centar galaksije i centar svih zbivanja ne samo za Valjevce nego i širom Srbije. Ali za nas koji volimo Valjevo, Valjevo je centar galaksije svih 365 dana u godini. Grad istorija, grad u kojemu je istorija pisana i u kojemu ne prestaje da se piše. Od seče knezova na ovom mostu, Alekse i Ilije, preko slavne Valjevske bolnice do mnogih bitaka u Drugom svetskom ratu koje su obeležile i ovaj grad i srpsku i jugoslovensku istoriju, do pasoša za vladiku Nikolaja krajem osamdesetih, do početka višestranačja. Grad u čijoj okolini su dva velika sveca Justin i Nikolaj, grad koji ima najmanje, a najveće srpsko selo na svetu – Lelić u kome se vladika Nikolaj lestvicama peo do neba. I dobro je što se baš ovde u Tešnjaru, koji je, čini mi se, srce Valjeva, a o Tešnjaru je mene lično sve naučio moj projatelj Radivoje Pirgić, koji nažalost nije među nama i Tešnjar zbog njega volim. Dobro je što se ovde održavaju Tešnjarske, odnosno sve letnje večeri već 30. put u Valjevu. Zato, neka Tešnjarske večeri počnu, prijatno i živeli. Živela Srbija, živelo Valjevo“, rekao je gradonačelnik otvarajući valjevski letnji festival.

Otvaranje Tešnjarske večeri

Otvaranje Tešnjarske večeri (Foto: Đorđe Đoković)

Marko Jovanović podiže zastavu Tešnjarske večeri

Marko Jovanović podiže zastavu Tešnjarske večeri (Foto: Đorđe Đoković)

Podizanje zastave Tešnjarskih

Podizanje zastave Tešnjarskih (Foto: Đorđe Đoković)

Zastavu jubilarnih 30. Tešnjarskih večeri podigao je Marko Jovanović državni prvak u rvanju. Nakon svečanog otvaranja i govora gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića, na letnjoj pozornici usledio je koncert grupe Piloti.

Piloti

Piloti (Foto: Đorđe Đoković)

Piloti

Piloti (Foto: Đorđe Đoković)

Tešnjarske večeri

Tešnjarske večeri (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevci su i ove godine svojim prisustvom pokazali da vole Tešnjarske večeri.

 

Drugi dan Tešnjarskih večeri

 

Drugog dana letnjeg festivala, na Pećini od 17.00 do 19.00 časova biće održano državno prvenstvo u ekstremnim sportovima u organizaciji „Ikstrim femili 014“. Od 17.00 do 21.00 čas u parku kod Jugopetrola Royalvet vet pet happening.

U dvorištu Biblioteke od 19.00 časova gostuju slovenački pesnici Ivan Dobnik i Zoran Pevac, dok će na platou Muzeja od 19.15 biti promocija istorijsko-dokumentarnog romana „Mirno spavaj vojvodo“.

Za najmlađe od 20.00 časova na dečjoj sceni letnje bašte Doma vojske predstava „Pronceza na zrnu graška“. U isto  vreme na letnjoj pozornici na Keju Kolubare koncert modernog i džez baleta Studia M. U Tešnjaru, Birčaninova 54 od 20.30 izložba fotografija – šminka 2016. Studija Ana Pejdić.

Tešnjarske večeri

Tešnjarske večeri (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 59 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...