Seminar o  zaštiti kulturnog nasleđa  (foto: Miroslava Kojić)
Seminar o zaštiti kulturnog nasleđa (foto: Miroslava Kojić)
09.12.2017, 09:24

Seminar o zaštiti kulturnog nasleđa u vanrednim situacijama

č: | fb:

Valjevska Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju (CIK), organizovala je dvodnevni seminar o zaštiti kulturnog nasleđa u vanrednim situacijama.

 

Polazeći od činjenice da prirodne nepogode i druge situacije izazvane nepažnjom ili namerom mogu imati katastrofalne posledice po ljude i materijalna dobra, u kom slučaju su ugrožena i kulturna dobra, odnosno predmeti, zbirke i druga vredna bibliotečka, arhivska i muzejska građa, seminar sa radionicama za zaposlene u ustanovama kulture u Kolubarskom okrugu, imao je za cilj da zaposlene u ustanovama kulture upozna sa pravilima i procedurama, ali i da ih obuči za postupanje u vanrednim situacijama.

 

Prvog dana  bio je prisutan  Milan Mihailović, čelni čovek valjevskog Centra za vanredne situacije, koji je govorio o opasnostima od mogućih prirodnih katastrofa, naglasivši da su poplave najveći rizik, da u slučaju većeg vodenog talasa neke ustanove kulture u Valjevu mogu biti poplavljene.

 

Govorio je o potrebi planiranja i preduzimanja  blagovremenih preventivnih mera, osvrnuvši se na 2014. godinu i način na koji je sprečena katastrofa u Valjevu. Opasnost od zemljotresa je realna, i zato bi opštine Okruga trebalo da u prostorne planove, ugrade i aspekt zaštitnih mera od posledica zemljotresa, koji može biti na granici 6 stepeti Rihterove skale.

 

U preduzimanju mera u vanrednim situacijama prvo se štite ljudi, zatim kulturno nasleđe.

 

Kako je područje šireg prostora Valjeva, već imalo iskustva sa zemljotresima, poplavama i ratnim razaranjima, u daljoj i bližoj prošlosti, veoma je važno pripremanje za moguće scenarije katastrofa, odnosno planiranje za delovanje u vanrednim siruacijama. O tome su zaposlenima u ustanovama kulture iz Valjeva, Osečine, Mionice i Ljiga, kao i predstavnicima Gradske uprave govorile Natalija Ćosić i Marija Aćimović (CIK) i Snežana Petrov iz Arhiva Srbije.

Seminar o  zaštiti kulturnog nasleđa

Seminar o zaštiti kulturnog nasleđa (Foto: Miroslava Kojić)

 

Simulacija incidenta u biblioteci tokom trajanja izložbe veoma značajne zbirke (jaka oluja je oštetila krov, uz poplavu i požar, i oštećenje predmeta) zahtevala je brzinu, efikasnost i dobru koordinaciju "zaposlenih" u spasavanju eksponata, dokumenata i druge građe. Posle početnog nesnalaženja, učesnici vežbe su se organizovali i uspešno rešili operaciju evakuacije i spasavanja zbirke i bibliotečke građe u zadatom roku, sa "novinarima" na licu mesta i uz prisustvo "ministarke kulture".  I ova vežba i neke druge na seminaru, pokazale su koliko je važan timski rad za blagovremeno postupanje u incidentnim situacijama, i koliko je bitno planiranje za scenarije mogućih katastrofa.

 

U narednom periodu ustanove kulture će raditi na donošenju dokumenata koji će biti osnova za postupanje zaposlenih u vanrednim situacijama. Vreme u kome živimo nalaže pravovremene odgovore na moguće katastrofe, ponekad je prirodnu nepogodu nemoguće sprečiti, ali je moguće preduzimanjem preventivnih mera smanjiti štetne posledice u bibliotekama, arhivima i drugim ustanovama u kojima se čuva kulturno nasleđe.

 

U posao oko donošenja dokumenata za postupanje biblioteka u vanrednim situacijama, čiji inicijator je rukovodstvo Matične biblioteke, uključen je i valjevski Sektor za vanredne situacije.

 

Direktorka Matične biblioteke Violeta Milošević dala je izjavu za Kolubarske.rs je skrenula pažnju da je zaštita kulturnog nasleđa svakako u nadležnosti ustanova kulture.

 

- Zakon nas obavezuje da planiramo i organizujemo svoj rad tako što ćemo, pored obavljanja svojih redovnih poslova, uvek biti spremni da efikasno reagujemo u slučajevima potencijalnih katastrofa. Biblioteka kao ustanova koja se bavi zaštitom pokretnog kultunog nasleđa pokrenula je inicijativu da se u svim javnim bibliotekama u Kolubarskom okrugu uradi analiza postojećih resursa (objekti, fond, ljudstvo i dr.), izvrši procena rizika, kako bismo pristupili izradi  strateških dokumenta u skladu sa zakonima. Veoma je važno, osim donošenja internih akata kontinuirano raditi na obučavanju zaposlenih i pripremiti ih da znaju kako će  postupati u vanrednim situacijama. Svedoci smo velikih gubitaka koje je naša kulturna baština pretrpela kroz istoriju. Pre izvesnog vremena u Biblioteci je predstavljena knjiga koja opisuje stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu. Da nam se ne bi ponavljale takve situacije moramo uvek imati na umu da smo mi zaposleni u ustanovama kulture prvi i najodgovorniji čuvari kulturnih dobara. Stručna pomoć prijatelja iz Centralnog instituta za konzervaciju i Arhiva Srbije je neophodna i dragocena. Poslove oko procene rizika i izrade strateških dokumenata u bibliotekama Kolubarskog okruga koordinira Valjevska biblioteka, a uz podršku Ministarstva kulture i Narodne biblioteke Srbije. Moram da istaknem izuzetnu saradnju kolega iz svih biblioteka Kolubarskog okruga, Istorijskog arhiva u Valjevu i IUS "Radovan Trnavac Mića", koji su pokazali svoju odlučnost i posvećenost ovom poslu - izjavila je Milošević.

 

Aktuelno