Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
Singidunum (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2018, 12:42

Valjevski sajam knjiga i obrazovanja Doctrina Fair

č: | fb:

Gosti drugog valjevskog sajma knjiga i obrazovanja Doctrina Fair, koji je otvoren danas i trajaće do 28. aprila u prostorijama Fakulteta za zdravstvene, pravne i poslovne studije, Univerziteta Singidunum u Valjevu, su ekonomista profesor dr Miodrag Zec i književnici Svetislav Basara i Mirjana Bobić Mojsilović. 

 

Programska šema Sajma ne zaostaje po svom kvalitetu ni za dva najveća sajma knjiga u Beogradu i u Novom Sadu, poručuju organizatori iz Udruženje građana Open Minded.

- Uspeli smo nakon prve godine i uspešno održanog prošlogodišnjeg sajma u novembru da uspostavimo kontinuitet i da se sa novom manifestacijom nametnemo kao još jedna nezaobilazna kulturna manifestacija za sve stanovnike Kolubarskog okruga. Time se u našem gradu uspostavljaju dobre kulturne vibracije, a građani dobijaju mogućnost da uživaju u raznovrsnom kulturnom programu, koji je osmišljen tako da zadovolji i one najtvrdokornije književne sladokusce, ali i one koji vole nešto lakšu literaturu – kaže Ivan Bazrđan, član organizacionog odbora.

 

Dodaje da treba ukazati na reči Bogdana Popovića, poznatog književnog kritičara i teoretičara s kraja 19. i prve polovine 20. veka, koji je bio mišljenja da ukus treba vaspitavati, a kulturna manifestacija bogatog programa poput Doctrina Fair sajma knjiga odlična je prilika za naše sugrađane da pobegnu od svojih televizora i svenadiruće rijaliti kulture, koja polako ulazi u sve pore društva, i zarone besplatno u svet umetnosti, koji im može pružiti kako nova znanja tako i umirijuću duhovnu oazu i zbeg od nasilne i svepristune Pink kulture.

 

- Nesumnjiv dokaz za napravljeni progres u odnosu na prošlu godinu svakako jeste programska šema Sajma, koja ne zaostaje po svom kvalitetu ni za dva najveća sajma knjiga u Beogradu i u Novom Sadu. Pored štandovske prodaje knjiga koja će biti organizovana sva tri dana i mnogobrojnih izlagača (Vulkan izdavaštvo, Data Status, Vizantija, Narodne biblioteka Osečina, Pčelica Čačak, Ministarstvo odbrane i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović") za sva tri dana Sajma pripremili smo izuzetno zanimljiv i kvalitetan program, koji nije koncentrisan samo na nauku o književnosti i gostovanja priznatih pisaca, već je kreativno osmišljen tako da pokazuje neraskidivu simbiotičku vezu između raznih stručnih oblasti. Ako umetnost posmatramo kao živi organizam, koji se neprestano menja i koji ne trpi kanonska ograničenja onda je Doctrina Fair odličan primer međusobnog poštovanja više različitih naučnih oblasti – navodi Ivan Bazrđan

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair (Foto: DjordjeDjokovic)

Bazrđan najavljuje za prvi dan Sajma "pravu poslasticu" za sve ljubitelje književnosti, jer dolazi Svetislav Basara, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, a zajedno sa njim u razgovoru će učestvovati i Teofil Pančić, eminentni književni kritičar. Promocija knjige "Pušači crvenog bana" u večeras od 19 časocva.

 

Pored njih dvojice, danas će biti održana prezentacija Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija – departmana za zdravstvo, kao i promovisanje Vojne akademije i predstavljanje zbirke pesama „Pero i mač“ Bojana Ivanovića.

 

Gost drugog dana Sajma (petak) od 20 časova biće Mirjana Bobić Mojsilović, koja će promovisati svoju knjigu "Muška azbuka", ali ništa manje poučno i interesantno neće biti ni predavanje prof. dr Miodraga Zeca, jednog od najvećih stručnjaka za ekonomska pitanja u zemlji, koji će govoriti o "Konceptu razvoja – mitovima i istorijskim poukama". Predavanje profesora Zeca je sutra (petak) od 18 časova u prostorijama Singidunuma.

 

Zajedno sa njima drugog dana će biti održano i predstavljanje knjige zavičajnog pisca Ivana Brankovića „Prometejev dnevnik“ kao i promocija knjige „Geografija Srbije“ dr Milana Radovanovića, direktora geografskog instituta Jovan Cvijić SANU.

 

- Svi znamo da se čovek modernog doba, usled ubrzanog stila života, sve manje pridržava latinske izreke mens sana in corpore sano, te smo se odlučili da drugog dana Sajma imamo i javnu tribinu o "Ulozi sporta u društvu i obrazovanju" na kojoj će govoriti prof. dr Vojislav Andrić i sportski radnici Duško Đukanović i Marko Jovanović. Znajući da bez prošlosti nema budućnosti odlučili smo se da trećeg dana imamo niz predavanja sa istorijskom tematikom, a prvo od njih će biti "(Ne)Zaboravljeni heroji Velikog rata: "Mihailo Madžarević" Marinka Lugonje. Nakon njega će Milan Bogojević promovisati svoju knjigu o Milunki Savić "Milunka Savić: ordenje i ožiljci", a dr Momčilo Isić sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu zatvoriće subotnji program predstavljanjem knjige "Miloš Moskovljević". 2018. godina je i godina stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata, pa će posetioci biti u mogućnosti da tokom sva tri dana Sajma, pored raznih predavanja i promocija knjiga iz najrazličitjih oblati, vide i dve izložbe slika posvećene Prvom svetskom ratu. Autor prve izložbe "Male priče iz Velikog rata" je Medija centar "Odbrana", dok je drugu izložbu "1914 – 1918 – Tamo daleko" osmislio Marinko Lugonja – Ivan Bazrđan najavljuje ovogodišnji program jedinstvenog sajma knjiga i obrazovanja Doctrina Fair.

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair

Sa otvaranja Sajma Doctrina Fair (Foto: Đorđe Đoković)

"Kultura je još uvek živa u Valjevu i da i dalje uspevamo da odolevamo smetovima neukusa, koji neprestano pokušavaju da nas ubede da su kultura i umetnost suvišne i nepotrebne. Vidimo se", poručio je Ivan Bazrđan.

Aktuelno