KUD Abrašević (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
KUD Abrašević (arhiva 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2018, 08:44

Premijerni koncert KUD-a “Abrašević Valjevo“

č: | fb:

Stotinak članova nekadašnjeg KUD "Abrašević", koje je voljom gradske vlasti ugašeno u januaru ove godine, od 20. marta zvanično funkcioniše u okviru Udruženja građana koje nosi naziv Amatersko kulturno-umetnicko drustvo "Kosta Abrasevic – Valjevo" ili skraćeno KUD "Abrašević  – Valjevo".

 

Predsednica društva Katarina Ašković, nekadašnji umetnički rukovodilac folklornih sekcija ugašenog KUD-a "Abrašević", najavljuje da će se novoosnovano društvo zvanično predstaviti valjevskoj javnosti večeras u 20 časova na sceni Centra za kulturu, na svom premijernom koncertu. Njihovi gosti biće KUD "Abrašević" iz Pančeva, sa kojima su i proteklih godina uspešno sarađivali.

 

Katarina Ašković objašnjava da su, na inicijativu roditelja i dece koja podržavaju i vole rad ljudi koji su vodili foklornu sekciju nekadašnjeg KUD "Abrasevic", po gašenju društva održali nekoliko sastanaka na kojima su se dogovorili da nastave sa radom.

 

- Našli smo prostor u kome možemo da vežbamo i za dva dana smo okrečili i stvorili pristojne uslove za rad, a u planu je i temeljnije sređivanje. Procedura oko registracije je trajala neko vreme i kao datum osnivanja se vodi 20. mart, inače Dan grada, što nam je izuzetno drago jer ćemo se potruditi da predstavljamo Valjevo u što lepšem svetlu i da na još bolji način održimo amaterizam - kaže predsednica KUD "Abrašević-Valjevo”.

 

Dodaje da su im veliku podršku pružili nekadašnji solisti, izuzetni igrači, koreografi sa kojima su ranije sarađivali, ali i brojna društva koja su imala razumevanja za situaciju u kojoj se sada nalaze, bez sredstava, bez nošnji, ali naoružani jakom voljom i entuzijazmom.

 

- Za prvi koncert uspeli smo da sašijemo nešto nošnji, a nešto su nam pozajmili prijatelji iz drugih KUD-ova, iz Obrenovca, Pančeva, Beograda, kao i valjevski "Krusik", koji su prepoznali našu energiju i shvatili da se radi o dobroj i zdravoj priči, a mi se nadamo da ćemo uspeti da im se revanširamo. Prvak nacionalnog ansambla Kolo Goran Mitrović nam je pomogao da pripremimo novu koreografiju "Pčinjske zavrzlame" koju ćemo sa gostima iz Pančeva izvesti na samom kraju, a na koncertu će dominirati koreografije našeg Valjevca Vladimira Spasojevića, koji nam je ustupio autorska prava. Nastupaće pioniri, juniori i seniori sa kojima su radili Ivan Pantić, kao umetnički rikovodilac našeg društva, i njegovi asistenti Anđa Đermanović, Jovan Radović i Uroš Petrić. Oni će sa gostima izvesti ukupno 12 koreografija, od igara iz zapadne Srbije do Vlaških igara – najavljuje Katarina Aškovć i poziva Valjevce da budu večeras u 20 časova u Centru za kulturu. 

Aktuelno