Stanku Ješiću uručena nagrada (foto: Mass Media International )
Stanku Ješiću uručena nagrada (foto: Mass Media International )
09.06.2017, 07:02

Vega dobila najcenjenije priznanje u poslovnom svetu

č: | fb:

Valjevska kompanija Vega dobitnik je prestižne nagrade Biznis partner 2017, čime je svrstana među 44 najuspešnije kompanije iz deset zemalja regiona.

 

Dobitnicima je ovo priznanje posebno značajno jer dolazi od poslovnih partnera, koji biraju i ocenjuju firme sa kojima posluju, čulo se u hotelu Crowne Plaza u Beogradu na dodeli nagrade. 

 

Vegin štand u hotelu Crowne Plaza

Vegin štand u hotelu Crowne Plaza (Foto: Mass Media International)

Predsednik Upravng odbora i vlasnik Vege Stanko Ješić kaže da je kompanija dobijala mnoge nagrade i priznanja, ali ovo je prvo koje dolazi od poslovnih partnera, što raduje, a zaposlene, koji su zaslužni za nagradu, čini ponosnim.
 

- Nagrada je veliko iznenađenje s obzirom na to da na startu nismo znali kakav je karakter nagrade Biznis partner. Mi smo ove godine dobili godišnju nagradu Grada Valjeva, što je za nas veliko i značajno priznanje, dobijali smo i nekoliko nagrada Regionalne privredne komore i mnogih udruženja... Značaj nagrade Biznis partner, koju kompanija Mass Media International dodeljuje već 23 godine, video sam tek na svečanosti uručenja. To je regionalna nagrada koja obuhvata deset zemalja i to, pored republika bivše Jugoslavije, Rumuniju, Mađarsku, Grčku, Kipar i Austriju. Sistem kandidovanja je takav da poslovni partneri tajnom anketom predlažu kompanije za koje smatraju da zaslužuju priznanje. O tim anketama, u koje su bili uključeni i naši poslovni partneri, mi nismo ništa znali do pre dva meseca kada su nas iz kompanije Mass Media International obavestili da smo među dobitnicima ove nagrade, čije je geslo: "I u biznisu, kao i u životu važan je partner" – kaže Ješić.

 

Objašnjava da odluku o dobitnicima nagrade donosi žiri sastavljen od profesora univerziteta iz ovih deset zemalja, a priznanje mogu da dobiju kompanije koje obavljaju poslovnu delatnost na teritoriji Srbije. Izboru najboljih prethodi nekoliko krugova.

U prvom je na spisku anketiranih bilo 4000 firmi iz deset zemalja, u drugom krugu taj broj je sveden na 400, u sledećem je izbor sužen na 300, da bi se na kraju žiri odlučio za 44 najbolje kompanije kojima je dodeljena nagrada Biznis partner. Među nagrađenim firmama je 21 iz Srbije, dok je 23 iz ostalih devet zemalja regiona.

Nagrada Biznis partner za Vegu

Nagrada Biznis partner za Vegu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Svakako je čast naći se u društvu komapnija kao što su Impol Slovenija, Plantaže Crna Gora, Igman Bosna i Hercegovina, Grupacija Zegin Makedonija, BioEnergy International Austrija, MOL Mađarska, Hellenic Petroleum Grčka, Končar Hrvatska, Telekom Srbija, Tarkett, Meggle, CBS International, IGB Automotive...

 

Uspeh je zadovoljni radnici i poslovni partneri

 

Uspeh valjevske Vege je sadržan u dve osnovne ideje kojima se rukovodi Stanko Ješić od osnivaja firme, a to su da radi sa ljudima koji su zadovoljni i koji se raduju što dolaze na posao, i da posluje sa partnerima kojima je saradnja sa valjevskom kompanijom zadovoljstvo.

 

Vega je poslovni sistem koja u svom sastavu ima dve odvojene firme – Vega veletrgovina i Vega apoteke. Ove godine obeležava 25 godina postojanja, na početku bilo je četvoro zaposlenih, a danas ih ima 400, više od polovine je sa višom ili visokom stručnom spremom, prosečna starost zaposlenih je 30 godina, što ukazuje da je to kompanija mladih, visoko obrazovanih ljudi. Vega će ove godine napraviti obrt od 150 miliona evra, uvoz je preko 60 posto, a partneri valjevske firme su najveće evropske farmaceutske kompanije kod kojih je, zhvaljujući profesionalizmu, stekla ugled i poštovanje.

 

Vega je jedna od tri kompanije u Srbiji koja lekovima snabdeva sve državne ustanove, bolnice, domove zdravlja i apoteke.

 

- Poslovna politika Vege bila je da pokušamo ono za šta su mnogi stranci rekli da je nemoguće, a to je da napravimo posao van Beograda i to sopstvenim kapitalom, bez državnih subvencija, bez stranih ulaganja, bez ikakvog investicionog podsticaja. Nama su mnogi pre deset i više godina rekli da nismo ni svesni u koji biznis smo se upustili, jer u tom poslu su velike svetske korporacije. Imali smo problema u ovom poslu koji je sofisticiran, koji je "rezervisan" za uske krugove, pa i u svetu se radi uz protekcionizam i monopolsko ponašanje, promet lekova na malo i veliko ipak rade velike svetske korporacije. Nije bilo lako naći svoje mesto na tržištu, bilo je otpora i pitanja – ko su sad ti, ta neka mala firma iz Valjeva koja se ohrabrila da pravi nešto van Beograda.

Uspeli smo, pre svega, velikim radom i upornošću, verom, ogromnom energijom i entuzijazmom. Stvaranjem pozitivne atmosfere, koja je takva, da se svaki zaposleni oseća kao da je u svojoj firmi. Moja dva poslovna pravila su uvek bila da biram saradnike koji znaju više od mene i koji će biti bolji od mene. Pogrešan je stav da "sve počinje od mene" – rekao je Stanko Ješić čija je kompanija dobila najcenjenije priznanje u poslovnom svetu - nagradu poslovnih partnera.

Aktuelno